Gå till innehållet
Laddar…

Över 620 000 unga ska vaccineras i Uzbekistan

I en stor vaccinationskampanj kommer över 620 000 unga i Tashkent, Uzbekistans huvudstad, att vaccineras mot mässling och röda hund. Kampanjen pågår till och med juldagen.

I en stor vaccinationskampanj kommer över 620 000 unga i Tashkent, Uzbekistans huvudstad, att vaccineras mot mässling och röda hund. Kampanjen pågår till och med juldagen.

I kampanjen kommer personer mellan 10 och 29 år att vaccineras gratis, oavsett om de vaccinerats tidigare eller inte. Vaccinationerna genomförs av Uzbekistans hälsodepartement i samarbete med UNICEF och USAID.

– Vaccinering är livsviktigt för alla, särskilt för barn. Detta är dessutom en billig metod för att skydda hela samhället mot mässling, säger UNICEFs representant i Uzbekistan, Reza Hossaini.

Över 1000 hälsoarbetare mobiliserade

Unga människor kommer att kunna vaccineras på vårdcentraler och i skolor, på universitet och flera andra ställen i stan. Över ettusen hälsoarbetare mobiliseras, efter att ha utbildats av hälsodepartementet.

UNICEF har arbetat tillsammans med lokala aktörer för att sprida information till föräldrar om hur viktigt det är att vaccinera sina barn. Man har spridit budskapet genom media, besök hos föräldrar och vårdnadshavare och genom stöd från kända personer. De 750 000 vaccindoser som behövs för kampanjen i Tashkent har donerats av USAID.

Mässlingsvaccination viktig ekonomisk investering

Det finns tunga ekonomiska argument för länder att investera i mässlingsvaccin. Av alla hälsoinsatser är vaccination mot mässling det som ger allra mest tillbaka för pengarna. Det betyder att flest liv kan räddas per krona. Mässlings- och rödahundvaccin, som har funnits tillgängligt i över 30 år, kostar drygt 4 kronor (0,65 dollar) per dos, inklusive steril vaccinationsutrustning.

UNICEFs arbete är helt beroende av frivilliga bidrag. Vill du skänka pengar till UNICEFs arbete för barns rättigheter? Skänk en gåva här »