Gå till innehållet
Laddar…

Möt Keo, hivpositiv från födseln

På måndag sänds den andra delen i dokumentärserien _Liza — i aidskatastrofens spår_ på TV4. Liza Marklund, journalist, författare och UNICEF-ambassadör, har rest till Kambodja och besökt huvudstaden Phnom Penh och Siem Reap i nordvästra Kambodja, där nära sju procent av befolkningen lever med en hiv-infektion. 11-åriga Keo är en av dem.

På måndag sänds den andra delen i dokumentärserien _Liza — i aidskatastrofens spår_ på TV4. Liza Marklund, journalist, författare och UNICEF-ambassadör, har rest till Kambodja och besökt huvudstaden Phnom Penh och Siem Reap i nordvästra Kambodja, där nära sju procent av befolkningen lever med en hiv-infektion. 11-åriga Keo är en av dem.

Mormor och barnbarn© Foto: UNICEF

Kambodja är ett av världens fattigaste länder och det land i Asien som är värst drabbat av hiv/aids. Nära två procent av befolkningen lever med en hiv-infektion. Från att tidigare ha varit en epidemi som främst slog mot injicerande drogmissbrukare, prostituerade och män som har sex med män, blir sjukdomen i dag allt vanligare bland kvinnor i barnafödande ålder. Kvinnorna smittas av sina män som har köpt sex av prostituerade.

Utan mediciner smittas en tredjedel av bebisarna

I dag sprids ungefär hälften av alla nya infektioner i Kambodja mellan gifta par och barnen blir smittade av sin mamma genom graviditeten, förlossningen och amningen. Upp till en tredjedel av mammorna för vidare infektionen till sitt barn under graviditeten eller förlossningen. Nära hälften smittar barnet genom bröstmjölken.

I en by i närheten av Siem Reap bor 11-åriga Keo tillsammans med sin farmor. När Keo var fyra år gammal dog hennes mamma i aids. Keo föddes som hivpositiv. Filmen följer Keo och hennes farmor i deras vardag och visar hur de bor, arbetar och lever med sjukdomen. Keo får mediciner som gör att hon håller sig ganska frisk och kan gå i skolan. Resten av tiden hjälper hon sin farmor att dra in pengar genom att sälja saker på marknaden och så leker hon med grannbarnen.

Munkarna tar ett stort ansvar

Liza träffar även andra familjer runt Siem Reap som är drabbade av epidemin. Alla får hjälp av organisationen Salvation Centre Cambodia (SCC) som jobbar tillsammans med UNICEF och buddhistmunkar för att hjälpa människor som lever med hiv/aids.

De religiösa ledarna är högt ansedda bland befolkningen och tar ett stort ansvar, både för att minska spridningen av sjukdomen och för omsorgen om de drabbade familjerna. I Siem Reap får de sämst ställda familjerna fri medicinsk vård, fria hiv-test och rådgivning, gåvor med mat och enkla mediciner, utbildning i hur man bäst sköter sin hälsa, hembesök av sjukvårdspersonal och munkar, andlig och psykologisk rådgivning, skjuts till sjukhuset och när det behövs — hjälp med begravningar.

Många av föräldrarna är sjuka i aidsrelaterade sjukdomar och orkar inte jobba lika mycket som när de var friska. I ett fattigt land som Kambodja betyder därför det extra tillskottet av mat en oerhörd lättnad.

Liza träffar vardagshjältarna

Liza följer munkarna och intervjuar de människor som får stöd. Deras liv har förbättrats mycket av stödet från munkarna. Diskrimineringen och stigmatiseringen av deras familjer har minskat, deras barn får återigen leka med barnen i byn. Grannar som tidigare varit okunniga om smittorisken har blivit vänligare och vågar komma och hälsa på.

I Phnom Penh besöker Liza Marklund en syfabrik och berättar om den information syfabriksarbetarna får genom UNICEFs och företaget H&M:s satsningar på hiv-prevention i syfabriker. Och om utsattheten för alla unga kambodjanska kvinnor som bor långt från sina familjer och okunskapen som fortfarande finns bland unga om hur hiv smittar.

Visar de sjukas livskraft

Filmen förmedlar en känsla för en människas svåra vardag och kamp mot hiv och aids och ger mänskliga och starka porträtt av de drabbade. Samtidigt som sjukdomen får ett ansikte väcks också, genom de sjukas livskraft, hopp om att situationen kan bli bättre. Genom rätt information, stöd och mediciner kan epidemin stoppas.

Sjukdomen tränger sig in i de fattiga barnens liv via många vägar och förstör dem på otaliga sätt. Och de negativa effekterna håller i sig länge. Hiv/aids tar inte bara barnens liv, den tar deras föräldrar, syskon, släktingar, vänner, lärare, vårdare och andra förebilder. För många barn – varav alltför många är flickor – betyder spridningen av sjukdomen att de går miste om utbildning, framtida försörjning och positioner i samhället.

Barnen tvingas ofta sluta skolan för att försörja sig själva och sina yngre syskon. Inte sällan handlar det om en påfrestande jakt för att stilla hungern i magen och många drabbas av undernäring. Hiv/aids förvärrar ekonomiska och sociala klyftor, genom att göra dem som blir infekterade ännu fattigare och mer marginaliserade.

Läs mer om barn och aids »

Vill du hjälpa barn med aids samtidigt som du är en viktig del av arbetet för att rädda och hjälpa ALLA barn som har det svårt?
Bli Världsförälder här »