Gå till innehållet

UNICEF tog emot filmpris i Stockholm

När den åttonde upplagan av Stockholms filmfestival Junior avgjordes i söndags, den 22 april, fick ”All the Invisible Children” ett hederspris av juryn. UNICEF får intäkter från filmen och fick även ta emot priset, då de världsberömda regissörerna inte kunde närvara.

När den åttonde upplagan av Stockholms filmfestival Junior avgjordes i söndags, den 22 april, fick ”All the Invisible Children” ett hederspris av juryn. UNICEF får intäkter från filmen och fick även ta emot priset, då de världsberömda regissörerna inte kunde närvara.

”All the Invisible Children” består av sju kortfilmer som är regisserade av bland andra Emir Kusturica, Spike Lee och John Woo. Kortfilmerna handlar om barn som är lever med hiv/aids, om barnsoldater, om barn som tvingas arbeta istället för att gå i skolan — det vill säga utsatta barn som UNICEF arbetar för varje dag, men som många beslutsfattare väljer att blunda för. Filmen är delvis sponsrad av UNICEF och WFP (World Food Programme). Intäkter från filmen går till UNICEFs och WFP:s arbete.

”Skildrar barns utsatthet världen över”

Juryns motivering till hederspriset löd: ”En omskakande film som med sina många perspektiv på ett nyanserat och konstnärligt spännande sätt skildrar barns utsatthet världen över.”

UNICEF fick ta emot priset; en guldmålad dalahäst, en blombukett och ett diplom, då de världsberömda regissörerna inte kunde närvara. På bilden syns Maria Ahlsten från UNICEF Sverige vid prisutdelningen. Maria sa att filmen visar på typiska problem för miljontals barn och tackade barnen i juryn för att de tyckte så mycket om ”All the Invisible Children”.

Stockholms filmfestival Junior arrangeras varje år i april och är en festival för barn och unga mellan 6 och 16 år.

Prisutdelning vid Stockholms Filmfestival Junior© Dominika Dados