Gå till innehållet
Laddar…

Malariabekämpning ett måste för att rädda Afrikas barn

Var 30:e sekund dör ett barn i Afrika av malaria. Detta trots att malaria är en sjukdom som går att förhindra. 25 procent av alla dödsfall bland barn under fem år kan förhindras med hjälp av myggnät som impregnerats med insektsmedel.

Var 30:e sekund dör ett barn i Afrika av malaria. Detta trots att malaria är en sjukdom som går att förhindra. 25 procent av alla dödsfall bland barn under fem år kan förhindras med hjälp av myggnät som impregnerats med insektsmedel.

Ett UNICEF-myggnät skyddar en kvinna och hennes nyfödda son på ett hälsocenter i Bouaké I Elfenbenskusten.© Bruno Brioni Ett UNICEF-myggnät skyddar en kvinna och hennes nyfödda son på ett hälsocenter i Bouaké I Elfenbenskusten.

Varje år skördar malaria över en miljon människoliv och mer än 80 procent av dödsfallen sker i Afrika söder om Sahara. På ”Africa Malaria Day”, den 25 april, uppmärksammade UNICEF det ökade behovet av hjälp och stöd för att rädda Afrikas barn.

Sjukdomen återkommer

Malaria står för 18 procent av dödsfallen av barn under fem års ålder. Många av de som drabbas av sjukdomen och överlever får svårt att orka med skola och arbete .

Positiv trend tack vare myggnät

Genom att använda myggnät har dödsfallen bland barn under fem år minskat med upp till 25 procent. Användningen av nät har tiodubblats under de senaste fem åren i södra Afrika.

Länder som Malawi, Rwanda, Senegal, Togo och Zambia visar vägen för andra med en 60-procentig användning av insektsdödande nät.

I Etiopien ökar användandet av myggnät

I Etiopien, där nio miljoner invånare smittas varje år av sjukdomen, har användningen av myggnät ökat från 1,8 miljoner 2004 till åtta miljoner förra året. Regeringen, UNICEF och andra hjälporganisationer arbetar nu tillsammans med att nå målet att ha distribuerat totalt 20 miljoner skyddande nät vid slutet av 2007.

Vill du hjälpa barn världen över? Ge en gåva till UNICEFs arbete för barn här »