Gå till innehållet
Laddar…

Chiquitita har spelat in miljoner till UNICEF

Popgruppen Abbas sång Chiquitita har spelat in 15 miljoner kronor till FN:s barnfond UNICEF. Sedan 1980 har intäkter från låten gått till UNICEFs arbete för barn runt om i världen.

Det var i samband med en UNICEF-gala i New York 1980 som Benny Andersson och Björn Ulvaeus skänkte hälften av intäkterna från sången Chiquitita till FN:s barnfond UNICEF. Under årens lopp har pengarna strömmat in, och nu är summan uppe i 15 miljoner kronor.

Långlivad gåva

– Tack vare den här donationen har barn till exempel blivit vaccinerade, fått gå i skolan och fått hjälp i katastrofer, säger Véronique Lönnerblad, generalsekreterare för UNICEF Sverige.

Donationen innebär i stora drag att UNICEF får hälften av alla intäkter från skivförsäljningen i hela världen. Det gäller alla inspelningar, oavsett vilken artist som väljer att göra Chiquitita. Donationen är långtidsverkande och fortsätter så länge verket är lagligt skyddat, vilket innebär 70 år efter upphovsmännens död.

“Precis vad vi ville”

– Det är roligt att det har blivit så pass mycket pengar genom årens lopp. Det var precis vad vi ville uppnå. Det är bra om man kan dra sitt strå till stacken ibland, säger Benny Andersson.

Han minns den tv-sända UNICEF-galan i New York där Abba medverkade tillsammans med artister som Donna Summer och Bee Gees.

– Att vi valde att framföra Chiquitita berodde helt enkelt på att det råkade vara den låt som vi tyckte passade bäst just då. Och då kom vi också på idén att låta den fortsätta spela in pengar till UNICEF, säger Benny Andersson.

Dra ditt strå till stacken, du med. Ge en gåva till UNICEFs arbete här.