Gå till innehållet

UNICEF förhandlar för att få barnsoldater fria

© UNICEF Giacomo Pirozzi UNICEF har inlett förhandlingar med gerillagrupper i nordöstra Centralafrikanska Republiken för att frige hundratals barnsoldater och hjälpa barnen återvända till sina familjer. Redan nu finns löften om att släppa 400 barn.

Barnsoldat i CAR.© UNICEF Giacomo Pirozzi UNICEF har inlett förhandlingar med gerillagrupper i nordöstra Centralafrikanska Republiken för att frige hundratals barnsoldater och hjälpa barnen återvända till sina familjer. Redan nu finns löften om att släppa 400 barn.

Centralafrikanska Republikens regering stödjer förhandlingarna och har deltagit i samtal med UNICEF sedan i januari i år då FN gjorde sin första bedömning i Vakagaregionen och identifierade beväpnade barn bland rebellgrupperna.

Löften om 400 frisläppta

General Damane Zakaria, befälhavare och grundare av en rebellgrupp som kontrollerar områden nära gränsen till Darfurregionen i Sudan, har gått med på att frige 400 barn. Den första listan med 220 barnsoldater lämnades in till UNICEF förra veckan.

5 februari i år tillkom Parisdeklarationen som uppmanar länder att avväpna barn som värvats av beväpnade styrkor och grupper. Trots att Centralafrikanska Republiken inte skrev på deklarationen, har landet nu frivilligt åtagit sig att inte tillåta barn som soldater, vilket är ett brott mot barnkonventionen.

Viktigt handla snabbt

UNICEFs representant i Centralafrikanska Republiken, Mahimbo Mdoe poängterar att det är viktigt att UNICEF tar tillfället och handlar snabbt för att frige barnsoldaterna.

UNICEFs arbete för att frige barnen och återförena dem med sina familjer genomförs på lokal nivå. Samhällen får stöd och socialtjänsten anpassas för att kunna ta emot och hjälpa barnen så att kan återgå till ett normalt liv.

UNICEF-programmet ska också utökas för att omfatta alla barn i nordöstra delarna av landet. Barnen kommer att få förbättrad hälsovård, skola, fritidsaktiviteter, skydd och säkerhet.