Gå till innehållet
Laddar…

Katastrofhjälp efter översvämningar i Burma

Södra delarna av Burma har drabbats av översvämningar efter kraftiga skyfall i början av juli. Förra veckan anlände UNICEFs katastrofhjälp till staden Thandwe för att underlätta livet för de familjer som har förlorat sina hus och som har brist på rent dricksvatten.

Södra delarna av Burma har drabbats av översvämningar efter kraftiga skyfall i början av juli. Förra veckan anlände UNICEFs katastrofhjälp till staden Thandwe för att underlätta livet för de familjer som har förlorat sina hus och som har brist på rent dricksvatten.

Översvämningarna är värst i Rakhine-staten, som angränsar till Bangladesh, men även från sydligare delar av Burmas kuststräcka kommer det rapporter om översvämningar.

— Vattnet förstör bostadshus samtidigt som en blandning av lera och vatten täcker golven på sjukhus, vårdcentraler och skolor, säger Ramesh Shrestha, chef för UNICEF i Burma.

— Leran förorenar dricksvattnet i hundratals brunnar och täpper till latriner. De samhällen som är beroende av dessa brunnar för sin vattenförsörjning är i akut behov av hjälp.

UNICEF finns på plats

Medarbetare från UNICEF, som befann sig i Rakhine för att övervaka den tredje fasen av en omfattande vaccinationskampanj mot polio, har gjort en bedömning av hur mycket katastrofhjälp som behövs i de översvämmade byarna och städerna.

Översvämning i Burma juli 2007© UNICEF/Thet Wai Hlaing

De flesta vägarna i Burmas södra delar är dåliga och efter skyfallen är de extra svårframkomliga. I tisdags förra veckan landade därför en hjälpsändning med flygplan. Lasten innehöll mediciner till sjukhus och vårdcentraler i Rakhine, samt 36 000 vattenreningstabletter och 1 000 paket med socker-salt-lösning som har gått till familjer som drabbats av översvämningarna.

Mer hjälp på väg

Ytterligare sändningar med katastrofhjälp är på väg; dels vattenreningstabletter och dels paket med kläder, tvål, tändstickor, ljus, matlagningsutrustning, myggnät och presenningar för att kunna bygga tillfälliga skydd.

Översvämningar i Burma juli 2007© UNICEF/Thet Wai Hlaing

UNICEF i Burma driver för närvarande en informationskampanj för att upplysa barn och vuxna om hur de kan skydda sig mot denguefeber, en influensaliknande febersjukdom som överförs via myggbett och som kan vara dödlig. Snart går 100 000 flygblad ut med information om hur man bäst skyddar sig mot sjukdomen.

Hjälp barn i krig och katastrofer. Skänk en gåva här »

Läs mer om UNICEFs arbete i Burma här »