Gå till innehållet

UNICEF hjälper jordbävningsdrabbade i Peru

Den kraftiga jordbävningen i Peru i onsdags kväll beräknas ha krävt hundratals människoliv och skadat tusentals. UNICEF finns på plats och bidrar med bland annat vattenreningstabletter, vattentankar och sockersaltlösning mot uttorkning.

Den kraftiga jordbävningen i Peru i onsdags kväll beräknas ha krävt hundratals människoliv och skadat tusentals. UNICEF finns på plats och bidrar med bland annat vattenreningstabletter, vattentankar och sockersaltlösning mot uttorkning.

Jordbävningen uppmättes till 8.0 på den 10-gradia Richterskalan och drabbade Inca-provinsen. Städerna Cañete, Chincha och Pisco uppges vara värst drabbade. Enligt ögonvittne är de flesta hus i Pisco totalförstörda. Befolkning ska ha fått sova ute på gatorna, trots det kalla klimatet. På grund av att vägar mellan huvudstaden och Inca delvis har kollapsat, har inte alla områden kunnat nås vilket gör det svårt att bedöma omfattningen av skadorna.

Inställda skolor

Av säkerhetsskäl är undervisning i skolor inställd. Offentliga sjukhus och hälsovårdscentraler hjälper de drabbade.
UNICEF finns på plats och koordinerar insatserna med övriga FN-organ i landet. UNICEFs främsta uppgift blir att förse befolkningen med rent vatten. Tillgång till rent vatten är oerhört viktigt i katastrofer eftersom vattenledningssystem etc ofta förstörs och vattnet riskerar att bli förorenat. Vattenburna sjukdomar sprids lätt i en kaotisk situation.

Hjälp barn som drabbas av katastrofer! Skänk en gåva till UNICEFs katastrofarbete världen över!