Gå till innehållet

UNICEF vädjar om 50 miljoner kronor

Dödstalen och antalet personer i behov av katastrofhjälp stiger fortfarande i Burma. I de senaste rapporterna förekommer obekräftade uppskattningar på 100 000 döda och över 1 miljon hemlösa och i behov av akut hjälp. UNICEF vädjar nu om runt 50 miljoner kronor (8,2 US Dollar) i katastrofhjälp.

– Vi räknar med att 10 miljoner personer är
drabbade och uppskattar att 1 miljon av dessa är i akut behov av hjälp,
säger Ramesh Shrestha, UNICEFs chef i Burma.

Många föräldralösa barn

Ännu vet man inte hur många av de döda och skadade som är barn, men
UNICEF uppskattar att många barn är bland de skadade och att många kommit ifrån eller förlorat sina föräldrar och är traumatiserade. Barnen behöver akut hjälp för att överleva sjukdomar, hunger och trauma.

UNICEF distribuerar förnödenheter ur befintliga lager och mer är på väg. Idag sänds en flygplanslast med vattenreningstabletter från UNICEFs katastroflager i Köpenhamn och inom några dagar beräknas två fartyg med UNICEF-förnödenheter anlända till landet.

Regeringen lovat fri lejd

UNICEF har i möten med regeringsföreträdare i landet blivit lovade att internationell personal får resa fritt till de berörda områdena med humanitär hjälp. UNICEF har också diskuterat med hälso- och socialdepartementen i landet hur hjälpinsatserna bäst ska koordineras. På regional och lokal nivå samarbetar UNICEF med myndigheter och lokala organisationer.

Förnödenheterna i UNICEFs befintliga lager i landet kommer inte att räcka till de enorma behoven i Burma. UNICEF vädjar om mer pengar för att hjälpa barnen överleva. Skänk en gåva här.