Gå till innehållet
Laddar…

38 miljoner barn riskerar födas med utvecklingsstörning på grund av jodbrist

Varje år riskerar 38 miljoner barn att födas med utvecklingsstörning på grund av jodbrist. Det slås fast i en UNICEF-rapport.

Jodbrist är den främsta orsaken till utvecklingsstörningar som kan förebyggas. Varje år riskerar runt 38 miljoner barn att födas med utvecklingsstörning på grund av jodbrist. Det konstaterar UNICEF i en rapport över jodbrist. Men utvecklingen går framåt och idag har 34 länder helt gått över till att tillsätta jod i salt. 85 procent av alla hushåll i Latinamerika och Karibien och 84 procent av hushållen i Östasien och Stillahavsregionen konsumerar idag jodberikat salt.

Det är framför allt tidigt under en graviditet som jodbrist kan skada fostret. Bristen på jod försenar framför allt utvecklingen av fostrets hjärna och kan orsaka förståndshandikapp, motoriska och hörselskador.

Läs och ladda ner rapprten här:

Elimination of Iodine Deficiency-PDF