Gå till innehållet

Ökad nödhjälp till kolerasjuka i Zimbabwe

Zimbabwe drabbas med jämna mellanrum av dödliga kolerautbrott. Men den pågående epidemin är den värsta på flera år. Över 12 000 fall har rapporterats från hela landet. Hittills har runt 570 människor dött i diarrésjukdomen.

– Nio av tio provinser har rapporterat fall av kolera. Som läget är idag är det omöjligt för oss att hjälpa alla, säger Tsitsi Singizi från UNICEF i Zimbabwe.

Hög dödlighet bland barnen

Kolera smittar när avföring och farliga tarmbakterier kommer i dricksvattnet. En smittad person kan förlora upp till 20 liter vatten om dagen. Dödligheten är hög, särskilt bland barn och andra utsatta grupper.

Epidemin är ett resultat av Zimbabwes kollapsade infrastruktur. Landets sjuk- och hälsovård saknar resurser och myndigheterna klarar inte av att hantera vattenrening och vattenförsörjning.

Vad gör UNICEF?

Under 120 dagar kommer UNICEF att intensifiera nödhjälpen till landets barn. På kort sikt innebär det mer omfattande insatser för att nå ut med rent vatten, vätske- och näringsersättning samt vård till sjuka. Endast till huvudstaden Harare körs 360 000 liter rent vatten om dagen.

Tillsammans med sina samarbetspartners levererar UNICEF förnödenheter som vattenreningstabletter, tvål och gummihandskar. Informationskampanjer riktade mot allmänheten ska också bidra till att minska spridningen av sjukdomen.