Gå till innehållet
Laddar…

Thailändska barn längtar efter fred

Barn som bor i Thailands sydligaste provinser lider av oro och stress på grund av ständigt hot om kaos och våld. I en UNICEF-rapport berättar barnen att de längtar efter att få leva i lugn och fred.

Den nysläppta rapporten “Everyday Fears: Children’s perceptions of living in the southern border area of Thailand” bygger på intervjuer med 2400 muslimska och buddhistiska barn i de våldsdrabbade provinserna Narathiwat, Pattani, Yala och Songkhla. Minst 3000 människor har dött i dessa provinser sedan oroligheterna förvärrades i början av 2004.

Viktigt uppmärksamma barnens upplevelser

Rapporten är den första studie där barn själva har fått berätta hur de upplever våldet och hur situationen påverkar deras liv.

– Vi beställde den har studien eftersom vi är väldigt oroliga över hur barnen påverkas av våldet. Vi ville ge dem möjlighet att berätta hur de har det, se till att det uppmärksammas och att deras rättigheter respekteras, säger Tomoo Hozumi, chef för UNICEF Thailand.

Barn har dött och skadats

Mellan januari 2004 och december 2007 dog minst 30 barn och 92 blev skadade som en direkt följd av konflikterna. Förutom att barn själva faller offer för våldet, så tvingas många också att bevittna brutalt våld. Föräldrar, släktingar, lärare och grannar mördas framför ögonen på dem. Barnen ser strider mellan militär och upprorsmän, de ser och hör bomber explodera och de ser hur deras skolor sätts i brand.

Hundratals skolor i de fyra provinserna har förstörts sedan 2004. Många barn eskorteras till och från skolan av beväpnade soldater. Myndigheterna har vid upprepade tillfällen tvingats att stänga skolor på grund av strider. Ibland har de kunnat öppnas igen efter ett par dagar, ibland har det dröjt månader.

Våldet genomsyrar deras liv

– Det dagliga liv som dessa barn beskriver ska inget barn behöva uppleva. Barnen är oroliga, stressade och tvingas utstå stränga restriktioner. Vissa är rädda för att gå till skolan och till och med för att gå ut och leka. Våldet har kommit att genomsyra hela deras liv, säger Tomoo Hozumi.

En sak som kan väcka optimism inför framtiden är att ingen av de intervjuade barnen upplever att konflikten orsakas av religiösa motsättningar mellan buddhister och muslimer. Barnen uttrycker inte heller en negativ syn på andra religioner än deras egen.

– Ett genomgående tema i rapporten är barnens önskan om fred och försoning. De hoppas att vänner, familjer och samhällen kan leva tillsammans i harmoni och utan våld. Det är vårt ansvar, som vuxna och beslutsfattare, att se till att barnen får leva i fred, att de får chansen att utvecklas och att nå sin fulla potential, säger Tomoo Hozumi.

Läs hela rapporten här.