Gå till innehållet

Årets bilder utsedda

21-åriga Alice Smeets från Belgien har vunnit UNICEFs pris för årets foto 2008. Vinnarfotot visar en flicka i Haitis huvudstad Port-au-Princes största slumområde. Trots att hon bor i ett fattigt och förorenat område, översvämmat av sopor, har hon en ren vit klänning med matchande hårband där hon går barfota genom leran.

– Bilden visar flickans mod och energi, trots att hon växer upp i en miljö som är full av hinder och svårigheter. Bilden är också en uppmaning – att vi måste uppmärksamma och stötta barn som växer upp under sådana här förhållanden, sa Eva Luise Köhler, beskyddare för UNICEF Tyskland, under prisceremonin.

Hård konkurrens

Alice Smeets vann tävlingen UNICEF-Photo of the Year i konkurrens med 128 fotografer från 31 länder. Juryn leddes av Klaus Honnef, professor i fotografi.

Israeliska Oded Bality, Associated Press (AP), fick andra pris. Han tog sin bild i maj 2008, tio dagar efter jordbävningen i Sichuan, Kina, då 70 000 människor dog. Fotografiet visar överlevare i ett läger nära staden Mianzhu. Två gånger om dagen köade de för att få mat.

Idag stödjer UNICEF den psykosociala vården av barn som förlorade sina föräldrar under jordbävningen i Sichuan, eller som traumatiserades av andra orsaker.

Barn i stridslinjen

Tredje pris gick till ungraren Balazs Gardi, VII Network, Alexia Foundation. Hans fotografi föreställer en man i nordvästra Afghanistan som håller om en skadad pojke. De som bor i dessa bergtrakter lider svårt av det pågående kriget. Barn drabbas både oavsiktligt och avsiktligt av våldet. De hamnar i stridslinjen mellan Nato-ledda styrkor och talibaner.

Det är nionde året i rad som UNICEF presenterar tävlingen för fotografier av hög konstnärlig och fotojournalistisk kvalitet, som illustrerar barns levnadsförhållanden. Tidningen GEO är medarrangör och tävlingen finansieras av Citibank Germany.