Default hero image

Nytt vaccin i Bangladesh når

fyra miljoner barn om året

Idag inleds ett omfattande vaccinationsprogram i Bangladesh som innebär att fyra miljoner barn varje år kommer att bli vaccinerade mot fem dödliga sjukdomar. En nyhet för Bangladesh är att dosen med kombinationsvaccin ska innehålla skydd mot den farliga hib-bakterien.

Skribent |

Publicerad |

2009 01 14

Uppdaterad |

2009 01 14

Nytt vaccin i Bangladesh når fyra miljoner barn om året

Hib-bakterien orsakar dödliga varianter av lunginflammation och hjärnhinneinflammation bland små barn. Uppskattningsvis dör 400 000 barn i världen varje år på grund av bakterien, de flesta av dem är under fem år. De som insjuknar och överlever drabbas ofta av permanenta handikapp som förlamning, hjärn- och hörselskador. I Sverige infördes hib-vaccin för alla barn redan 1993.

20 000 barn kommer räddas varje år

Hib-vaccinet har visat sig förebygga en tredjedel av alla fall av livshotande fall av bakteriell lunginflammation. Förutom att kombinationsvaccinet skyddar mot hib skyddar det även mot difteri, stelkramp, kikhosta och hepatit B. En injektion under tre tillfällen innan barnet är fyra månader räcker.

Att fem vaccin kan kombineras i en dos gör att sjukvårdspersonalen kan utföra fler vaccinationer effektivare och under kortare tid. Omfattningen på det nya vaccinationsprogrammet är rekordstort för Bangladesh och det beräknas rädda 20 000 barns liv varje år.

Behovet av vård och vacciner är enormt

I Bangladesh, ett land med 155 miljoner människor, lever nära hälften av befolkningen under fattigdomsgränsen (cirka 10 kronor om dagen). Tillgången till sjukvård är begränsad och många barn som blir sjuka får inte vård. Behovet av vacciner som skyddar mot dödliga sjukdomar är alltså skriande.

– Vi på UNICEF är stolta över att vara en del av detta initiativ, genom att dels hjälpa till med upphandling av vaccinerna och dels tillsammans med Världshälsoorganisationen finansiera utbildningen av 60 000 sjukvårdspersonal, säger Dr. Iyorlumun J Uhaa, som är chef för UNICEF i Bangladesh.

UNICEF beroende av frivilliga bidrag

Det omfattande vaccinationsprogrammet kan genomföras tack vare ekonomiskt och tekniskt stöd från UNICEF, Världshälsoorganisationen, GAVI-alliansen (en koalition för alla stora intressenter inom vaccinering), samt Hib Initiative.

UNICEF är helt beroende av frivilliga bidrag för sitt arbete för barns rättigheter. Din insats kan göra skillnad mellan ett värdigt liv och ett liv som tar slut innan det knappt börjat. Ge ditt bidrag här.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.

Vaccinerat barn - Indien 2022
Barnadödlighet

De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.