Gå till innehållet

Barn i Gaza undernärda och traumatiserade

– Barn i Gaza dödas och skadas av våldet. Vi ser också hur många blir traumatiserade, de slutar att sova, äta och tala, säger en UNICEF-medarbetare i Gaza.

För närvarande är runt 8 000 barn undernärda i Gaza och antalet beräknas stiga. Laster med näringstillskott, som ska räcka till 45 000 undernärda barn, kommer att levereras så snart en säker passage är möjlig.

UNICEF driver två behandlingscenter för undernärda barn i Gaza och sprider ut information till allmänheten om hur undernärda nyfödda och små barn kan behandlas i katastroflägen.

Humanitära korridorer behövs

UNICEF har även sänt sex flygplan med mediciner, sjukhusutrustning och rent vatten. Nödhjälpen är på väg till Gazaremsan. Men för att nå fram med allt bistånd, ambulanser och livsräddande mediciner och behandling, är det nödvändigt med säkra humanitära korridorer.

I går bombades ett FN-område i Gaza. Minst tre personer skadades och ett stort lager med livsviktig
katastrofhjälp brann upp.

– Hjälparbetare i Gaza känner sig lika hotade och stressade av
situationen som alla andra, säger UNICEFs regionala chef Sigrid Kaag.

Skolstarten i Gaza har blivit uppskjuten. Tillsammans med våra samarbetspartners rustar vi för att möblera de förstörda skolorna. Med gemensamma ansträngningar ska skolorna stå beredda att ta emot 40 000 elever i början av februari.

UNICEF är helt beroende av frivilliga bidrag. Hjälp barn i Gaza. Skänk en gåva här!