Gå till innehållet
Laddar…

85 barn släppta ur väpnade styrkor i Kongo-Kinshasa

85 barn som använts som soldater i nordöstra Kongo-Kinshasa har släppts.

I början av februari släpptes 85 barn i åldern sju till 17 år av Mayi Mayi-gerillan i nordöstra Kongo-Kinshasa. Barnen får nu skydd och hjälp av UNICEF och lokala organisationer. Det är ett första steg i arbetet med att hjälpa barnen att återvända till sina familjer.

– Det är ett framsteg att barnen släppts och vi hjälper dem att bearbeta det de utsats för. Samtidigt arbetar vi vidare för att få väpnade grupper i landet att släppa de tusentals barn som fortfarande hålls som soldater och annan arbetskraft, säger Pierrette Vu Thi, chef för UNICEF i Kongo-Kinshasa.

Flera väpnade grupper har gått med på att släppa alla barn och förhoppningen är att få fram ett skriftligt avtal på detta papper inom kort. Om löftena infrias uppskattar UNICEF att runt 1 500 barn kommer att friges inom de närmaste tre månaderna.

UNICEF finns på plats i Kongo och hjälper barnen. Situationen är mycket svår – det råder katastrof i landet. Hjälp barnen i Kongo. Skänk en gåva här.