Gå till innehållet
Laddar…

”Jag trodde att jag skulle dö”

För varje dag stiger siffran över antalet människor som flyr striderna i nordvästra Pakistan. Senaste veckorna beräknas 360 000 människor ha flytt. De flesta tvingas fly hals över huvud och har i princip inga tillhörigheter med sig.

Flyktingar fortsätter att
strömma från den konflikthärjade Swat-dalen i nordvästra Pakistan. Bara
senaste veckorna beräknas 360 000 ha flytt. Många flyr hals över huvud 
utan att få med sig några tillhörigheter utöver kläderna de har på sig.
En av dem är tioåriga Kiyanet.

– Jag var livrädd under bombningarna och gömde mig inne på toaletten. Jag trodde att jag skulle dö, säger hon.

UNICEF Image
© UNICEF Pakistan/2009/Paradela
Kiyanet, 10.

Hela byn flydde

När familjens hus träffades av granater sprang Kiyanet ut ur sitt gömställe, föll och skadade ansiktet. Alla i Kiyanets by var tvungna att fly direkt. Hennes mamma, Mascun Akhtar, flydde med sina sex barn. Hennes make hade gett sig av tidigare för att evakuera sin arbetsgivares familj.

Familjen har fått ett tält men fortfarande sitter de direkt på marken – ett jordgolv som de försökt platta till genom att trampa på plantor som växte där. För bara några dagar sedan var här en åker innan den förvandlades till ett flyktingläger. Kiyanet söker lägret runt efter sittunderlag, mattor eller vad som helst som kan användas som golv i tältet.

Många barn bland flyktingar

Fortfarande anläder dagligen hundratals familjer till Jalala-lägret och andra flyktingläger. Mer än hälften av flyktingar är barn som är i stort behov av humanitär hjälp för att de ska hålla sig friska och kunna må så bra det bara går under rådande omständigheter.

– Det är avgörande att dessa barn snabbt får den hälsovård, näring, utbildning och det skydd de behöver och har rätt till, säger Martin Mogwanja, UNICEFs
chef i Pakistan

UNICEF arbetar tillsammans med andra FN-organ, myndigheter med flera för att se till att  barn på flykt har tillgång till rent vatten, hygienisk sanitet, undervisning och att de vaccineras för att hålla sig friska samt att de skyddas från våld och övergrepp.

Hjälp barn i krig och katastrofer. Skänk en gåva här. Pengarna används där de bäst behövs just nu.

UNICEF Image
© UNICEF Pakistan/2009/Paradela