Default hero image

UNICEF och IKEA bygger

skolor i Kina

Den 12 maj 2008 drabbades Kina av en våldsam jordbävning. 88 000 människor dog och nära 400 000 skadades. Jordbävningen förstörde också miljontals hem och lämnade 5 miljoner människor hemlösa i Sichuan och i de närliggande provinserna Gansu, Shaanxi, Yunnan och Chongqing. Katastrofen slog hårdast mot barnen.

Skribent |

Publicerad |

2009 07 09

Uppdaterad |

2009 07 09

UNICEF och IKEA bygger skolor i Kina

UNICEF Kina har bidragit med runt 150 miljoner kronor för att hjälpa tiotusentals barn i jordbävningsområdet. Förutom att stödja hjälparbetet i centrala delar av Sichuan har UNICEF Kina också hjälpt byar på landsbygden som blivit bortglömda i de omfattande återuppbyggnadsplanerna. Flest människor dog i Sichuan, men Gansu drabbades också hårt av jordbävningen, hittills har den provinsen fått mindre bistånd. Därför satsar UNICEF även på stöd till svåråtkomliga och fattiga bergsbyar i Gansuprovinsen.

Hjälper 10 000 skolbarn i Xihe

I augusti 2008 anslöt sig IKEA Social Initiative till UNICEFs hjälparbete genom att finansiera tillfälliga bostäder för barn som mist sina hem i området och tagit skydd i bland annat skolor. Samarbetet växte till att omfatta 10 000 skolbarn från Xihe län i Gansuprovinsen.

39 skolor har byggts eller renoverats samt försetts med utbildningsmaterial, rent vatten och toaletter. Tack vare dessa insatser har barnen kunnat återvända till skolan. De nya skolorna håller högre standard än dem som fanns innan jordbävningen. Dessutom har lärarna och rektorerna i skolorna fått utbildning i en mer barnvänlig pedagogik. 

Totalförstörda skolor

Trots att Xihe län ligger 30 mil från jordbävningens epicentrum är katastrofens effekter fortfarande påtagliga. Yang Mei går i sjätte klass i Gansuprovinsen. Under jordbävningen rasade taket på familjens hus in och hennes skola blev helt förstörd.

– Vi var i klassrummet när jordbävningen kom. Det kändes plötsligt som hela klassrummet började röra sig och vi sprang ut, berättar Mei.

I Gansu totalförstördes 6 000 skolor och från början saknades resurser för att ersätta dem. Idag kan Mei och 250 andra elever gå i den tillfälliga skolan som UNICEF har finansierat. Barnen har dessutom fått tillgång till rent dricksvatten, handfat, toaletter och ett fungerande sopsystem, tack vare IKEA Social Initiative.

Bättre än innan

Klassrummen är utrustade med möbler och böcker och är byggda för att kunna användas i minst tre år, till dess att regeringen har färdigställt de mer permanenta skolbyggnaderna.

UNICEF arbetar i linje med den kinesiska regeringens återuppbyggnadsplan och kommer att fortsätta med sitt stöd till 2011. Det gemensamma målet för regeringen, UNICEF, IKEA Social Initiative och övriga samarbetspartners är att de nya skolorna i Gansu och övriga jordbävningsdrabbade områden ska bli bättre än dem som fanns där innan.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

ig-fb-unicef_wp_43911 copy.png
Elfenbenskusten

I Elfenbenskusten går 1,5 miljoner barn och unga inte i skolan. Majoriteten är flickor. Ett nytt UNICEF-projekt som finansieras av Svenska Postkodlotteriet kommer nu ge flickor som slutat i skolan en andra chans. I projektet får 1 000 flickor möjlighet att uppfylla sina drömmar genom innovativa yrkesutbildningar som fokuserar på framtidsyrken.

efva-dont-judge-scaled.jpg
Sverige

Det var först när sonen frågade varför det stod not for sale i en silverring som allt föll på plats. Det lika starka som självklara budskapet om att ingen är till salu, inringat av taggtråd, blev symbolen i den smyckeskollektion Efva Attling sedan tog fram till förmån för UNICEF för att stödja arbetet mot våld och exploatering av barn. 

un0619564-scaled-e1649169046998.jpg
Ukraina

UNICEF levererar dagligen akuthjälp till Ukraina och hjälper barn och familjer på flykt från kriget. Svenska företags bidrag till insatserna i Ukraina är rekordstort. Över 1 400 företag har genom gåvor och initiativ samlat in flera hundra miljoner till UNICEFs arbete för barnen.