Default hero image

J8: Möt klimatmålen

och förbättra undervisningen!

I slutet av förra veckan träffade 14 deltagare från ungdomskonferensen UNICEF Junior 8 (J8) världens mäktigaste politiska ledare under G8-mötet i Italien. Ungdomarnas budskap till statsledarna var bland annat att de måste sätta hårdare press på länder som inte tar klimatförändringarna på allvar – och på dåliga lärare.

Skribent |

Publicerad |

2009 07 13

Uppdaterad |

2009 07 13

J8: Möt klimatmålen och förbättra undervisningen!

Varje G8-land hade en ungdomsrepresentant och dessutom fanns representanter från flera av de största utvecklingsländerna; Brasilien, Kina, Egypten, Indien, Mexiko och Sydafrika. Sammanlagt deltog 54 ungdomar på J8-mötet.

En bra utbildning för alla!

Ungdomarna sa till politikerna att alla barn har rätt till en hög kvalitet på undervisningen i gymnasiet och en säker färdväg till skolan.

– Om världens ledare måste prioritera en sak för att hjälpa barn så är det utbildning. Själv fick jag kämpa för att gå i skolan. Om jag inte hade lyckats övertyga min pappa om att få gå kvar i skolan hade jag inte varit här på J8-mötet idag, säger Sanjukta Pangi, 16 år och från Indien.

Agera mot klimatförändringarna!

Ungdomarna uppmanade de politiska ledarna att investera mer i förnybar energi. De sa också att de måste se till att det så kallade Köpenhamnsavtalet (ett nytt internationellt klimatavtal som ska förhandlas fram i december 2009) blir meningsfullt och att det lyfter fram hur barn och ungdomar kan vara med i arbetet mot klimatförändringar.

För att stödja utvecklingen i Afrika söder om Sahara föreslog ungdomarna att de deltagande länderna på G8 ska vägledas av ett särskilt kontrakt om att utrota fattigdomen – ”End Poverty Bond” – i samarbeten med afrikanska länder och företag.

Oroas av den ekonomiska krisen

Ungdomarna uttryckte även en stor oro för hur finanskrisen kommer att påverka deras liv.

– Vi har inte skapat den här krisen, men den kommer att påverka oss och vi känner oss hotade av den. Nu hoppas vi att ledarna lyssnar på vad vi har att säga och att de agerar, säger Emmanuella Louidsor, 17 år och från USA.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.