Gå till innehållet
Laddar…

Lång väg till återuppbyggnad i Pakistan

Flyktingar i nordvästra Pakistan har under de senaste veckorna börjat återvända till sina hem. Över 2 miljoner människor har i månader levt som flyktingar på grund av strider i området. Minst hälften av flyktingarna är barn. 

En av de största utmaningarna i flyktingkatastrofen är att säkra att barn i skolåldern kan börja skolan igen i september, vilket rör sig om runt 700 000 barn.

Många byggnader i Swatdalen, där de värsta striderna ägde rum, har förstörts. 4 000 skolor har omvandlats till tillfälliga flyktingbostäder. 

Konflikt om värderingar

– Konflikten i området handlar på många sätt om värderingar, till exempel om flickor ska få gå i skolan. De pakistanska talibanerna har sprängt 400 skolor i Swatdalen och aktivt hindrat flickor från att gå i skolan. Vi har en stor strid att utkämpa som gäller framtiden för Pakistans barn, säger Luc Chauvin som arbetar för UNICEF i Pakistan.

I Nowshera, nära gränsen till Afghanistan, bor flyktingar i Jalozai-lägret i tält. De senaste veckorna har temperaturen närmat sig 40 grader Celsius.
– Vi lämnar lägret nu på grund av den extrema hettan. Alla mina barn har blivit sjuka, säger Ali Zafar som bott i Jalozai-lägret med sin familj.

Säkerheten ett villkor

UNICEF finns på plats och samarbetar med andra FN-organ och Pakistans regering för att flyktingarnas hemfärd ska ske på ett säkert sätt.

– Människor vill inte bo i läger, de vill återvända till sina hem så snart som möjligt. Men det måste ske under rätt förutsättningarna. Det har varit helt avgörande för oss att regeringens representanter kan garantera skydd och säkerhet för dem som återvänder och för de medföljande hjälparbetarna, säger Louis-Georges Arsenault som är ansvarig för UNICEFs katastrofhjälp i Pakistan.

Än så länge är det runt 39 000 människor som har återvänt till sina hem. Det är endast en bråkdel av alla flyktingar. UNICEF fortsätter att ge stöd både till dem som är kvar i flyktinglägren och till dem som återvänder. Det
handlar till exempel om att ge rent vatten, hygienprodukter och
latriner, att erbjuda hälso- och sjukvård och psykologiskt stöd, samt
att få till en fungerande skolverksamhet i flyktinglägren.

Hjälp barnen i Pakistan. Skänk en gåva här.

90 procent
av alla flyktingar bor dock inte i flyktingläger utan i värdsamhällen.
Det har inneburit problem för både värdfamiljer och flyktingar.

50 människor i ett rum


Det finns hus där det bor 50 människor i ett rum. De har levt trångbott i många månader i denna värme. Det skapar ett extra
tryck för att snabba på återvändandet för flyktingarna, säger
Louis-Georges Arsenault.

Det fortsatta hotet om våld försvårar
dock det humanitära arbetet. En representant för FN:s flyktingorgan UNHCR
sköts till döds i förra veckan. Han är bara en i raden av hjälparbetare
som fått sätta livet till i Pakistan. I juni dog en UNICEF-medarbetare
i en bombattack.
– Det är ett fruktansvärt offer, vi tar till alla försiktighetsåtgärder vi kan, säger Luc Chauvin från UNICEF i Pakistan.

Läs mer om situationen i Pakistan på UNICEFs internationella hemsida.