Gå till innehållet

Hälsobudskap sprids med sms

I samband med en vaccinationskampanj mot polio i Zambia har man använt sig av sms för att få fler föräldrar att ta sina barn till hälsocentraler.

I en kampanj mot polio har regeringen och UNICEF i Zambia samarbetat med två ledande mobiloperatörer i landet för att med sms nå fler människor med viktiga hälsobudskap.

— Det är på tiden att vi använder oss av modern teknik i arbetet med att förbättra barns hälsa och det är särskilt viktigt när vi fokuserar på att förebygga polio. Tack vare stödet räknar vi med att få 100 procent täckning i vår vaccinationskampanj mot polio, säger Lotta Sylwander, UNICEFs chef i Zambia.

Mobiloperatörerna ställer upp med gratis sms till sina kunder. Sms-meddelandena i den aktuella kampanjen uppmanar föräldrar att ta sina barn till närmsta hälsovårdscentral för att få dem vaccinerade mot polio.

UNICEF ser stor potential i att använda mobilteknik för att kommunicera med många människor, inte minst på landsbygden och i avlägsna områden. Sms gör det möjligt att nå ut med information men också att få in uppgifter till exempel om sjukdomsutbrott.