Gå till innehållet

IKEA skänker 200 000 solcellslampor till barn i utvecklingsländer

IKEA har tagit fram en extra robust solcellslampa för utvecklingsländer. För varje solcellslampa som säljs på varuhusen skänker företaget en SUNNAN lampa till UNICEF. Sedan juni 2009 har 200 000 lampor skänkts, omkring 10 procent av dessa har svenska folket bidragit med.

De första leveranserna har nu kommit fram till Pakistan. Dessa lampor har gått till barn som bor i flyktingläger och i byar på landsbygden i Balochistan och Nordvästra gränsprovinsen. Nu startar även leveranser till barn i Indien.

– Lamporna är väldigt värdefulla för skolbarn när de läser sina läxor på kvällen och de utgör ett viktigt bidrag till deras utbildningsmöjligheter, säger Veronique Lönnerblad, generalsekreterare, UNICEF Sverige.

SUNNAN solcellslampa är designad för att stå emot slitage i tuffa levnadssituationer och har ett batteri som tål höga temperaturer. Tack vare IKEAs kunder i både Sverige och i övriga världen hjälper lampan barn att leka och läsa läxor när mörkret sänker sig, även om deras hem saknar elektricitet.

Nu finns det även ett Gåvokort på IKEA-varuhusen i Sverige för den som
vill ge bort en SUNNAN lampa i julklapp. Kortet beskriver att en SUNNAN
lampa kommer att ges till ett barn i utvecklingsländer.

– Vi är jätteglada över att så många har valt att köpa SUNNAN. Den lyser inte så starkt under vinterhalvåret hos oss i Sverige, men kanske är det den omtanke som ligger i produkten genom samarbetet med UNICEF som gör den så uppskattad, säger Eva Stål, koordinator för miljö och socialt ansvar på IKEA Sverige.

Solcellslampan SUNNAN kombinerar LED teknologi med solceller. Solcellspanelen laddas i 9-12 timmar i solen och lyser sedan i tre timmar. SUNNAN kostar 199 kronor och finns i fem färger.

Läs mer om hur IKEA samarbetar med UNICEF.