Gå till innehållet
Laddar…

Det kom en hälsning från Kongo Kinshasa

Det kom en hälsning från Kongo Kinshasa och vår medarbetare Sara som är där med Operation Dagsverke-representanterna Medeleine och Valdemar för att besöka ett antal UNICEF-stödda skolor!

Hej!

Nu är vi på plats i Kinshasa, och resan gick bra.

Idag har vi besökt en informell skola i utkanten av Kinshasa – Mfumu Nbento, där det går 450 elever mellan 9 och 14 år, hälften tjejer, hälften killar. Eleverna här befinner sig utanför det statliga skolsystemet. Många är föräldralösa eller kommer från mycket fattiga familjer som inte har råd att betala skolavgifterna och köpa pennor och skrivböcker.

Tjejen längst fram är ansvarig för att alla elever ska städa upp efter sig.

Tjejen längst fram är ansvarig för att alla elever ska städa upp efter sig. Cool tjej som verkligen tog för sig och charmade mig. /Madeleine

Vi fick under dagen möjlighet att prata med barnen och trots att de flesta kommer från svåra hemförhållande såg de hoppfullt på framtiden. Det var underbart att få höra dem berätta om sina drömmar – de ville bli alltifrån journalister och läkare till bilmekaniker och rektorer. En liten flicka berättade att hon en dag skulle bli minister. Hon visste inte vad för slags men minister skulle hon iallafall bli. Det känns verkligen som ett kvitto på att barnen trivs och går i en bra skola när de helt oblygt berättar om sina drömmar.

Rektorn visade stolt upp skolans latriner och den stora vattenbehållaren som fylls på med regnvatten. Allt för att barnen ska kunna dricka rent vatten och kunna tvätta händerna. Att säkra tillgången till rent vatten och göra det möjligt att tvätta händerna är nämligen ett av de mest effektiva sätten att minska spridningen av olika smittor.

Killen på bilden framför skolans tack till Operation Dagsverke och UNICEF.

Nu är det det dags att sova!

Ha det bra!

Sara