Gå till innehållet
Laddar…

Rostad tarantella och skrämmande siffror – Kristin Kaspersen i Kambodja del 2

Väl framme i ett varmt, soligt Phnom Penh blev vi hämtade av UNICEF i stora jeepar och transporterade till deras kontor. Motorcyklar, tuktuk, cyklar, gångtrafikanter och bilar fanns överallt och jag kan inte rå för att jag börjar fundera över trafikskadestatestiken i den här staden. Måste vara helt galet. Högerrelgeln verkar defintivt inte gälla. Den som kommer först och tutar mest, kör.

Kaffe och fika blev det på UNICEFs huvudkontor. Ett bra infomöte inne i ett konferensrum med Malalay som arbetar för UNICEF i Kambodja. Hon berättade om statistiken kring mödradödligheten och vad UNICEF gör för att förbättra den. Det var skrämmande siffror som hon hade att visa upp  sig när hon bläddrade bland overheadbilderna.

Vi hoppar in i bilarna och åker norrut mot Kampong Tom, det är där vi ska bo i tre nätter.  Det är i det området vi sen ska ta oss vidare ut på landsbygden för träffa familjer. Både för att se hur de lever och vad som behöver göras för att de ska få den hjälp de behöver för en säkrare förlossning.

Ananas att köpa utanför restaurangen

På vägen till Kampong Thom stannade vi och åt lunch vid en ”vägkrog”. Utanför restaurangen satt en kvinna och sålde frukt, där stod även en flicka med en Tarantella i handen.
– Den är jättegod om du rostar den, sa hon. Eh…nej tack! I  samma veva kom en man på moped körandes med en död gris fastbunden på pakethållaren.

Rostad tarantella?

Jag sätter mig ner vid bordet och tittar på menyn. Vad vågar jag äta nu? Har hört man ska lita på lokalbefolkningen. Vår chaufför fick äran att beställa. Det blev fisksoppa på buljong och kött med wokade grönsaker. Vad det var för kött vet jag inte och vill nog inte veta heller.

Vi hörs imorgon …

Kram K

…Vet ni … i utvecklingsländerna är det en kvinna som dör varje minut på grund av komplikationer kring graviditet eller förlossning.

Var med och kämpa för varenda unge!

Missade du dag 1 – Gravid med fara för livet!

Gå vidare till dag del tre! Att färdas med värkar på en gropig jordåker!

Läs mer om Kambodja, Kristins resa och vad UNICEF gör där!