Gå till innehållet
Laddar…

Gömda problem och fem dödsfall om dagen – Kristin Kaspersen i Kambodja del 4

Väl framme i byn ”Tnut Chum Tir Pi” sprang barnen barfota runt på den torra grusvägen. Då vi närmade oss sprang de och gömde sig. När den röda röken från bilarna lagt sig tittade barnen försiktigt fram bakom de små rangliga skjulen längs vägen där några kvinnor staplat upp frukt för att sälja.

Vårt team är på plats på Health Center

Vi stannade utanför ett UNICEF-stött Health Center och vi fick träffa sköterskor och barnmorskor. Vårt team tillsammans med Johanna från UNICEF i Kambodja, som var med alla dagarna och hjälpte oss med kontakter, frågade personalen på Health Centret var vi kunde hitta gravida kvinnor att intervjua.

En liten pojke närmar sig nyfiket

Så fort vi satt oss ner närmade det sig barn. Vi hade hört att invånarna var blyga och det märktes väl men de var också sååå nyfikna, iallafall barnen. De smög sig fram närmare och närmare… och till slut hängde de över axeln på vårt team då vi gick igenom den handskissade kartan över de hyddor där det  bodde gravida kvinnor.

Barnen älskade att bli fotograferade, framförallt när de fick se sig själva i kameran. De verkade tycka att det var hur kul som helst.

Det var roligt att bli fotograferad

Snart bar det av igen, in i bilen och iväg för att prata med några gravida mammor. Hur ska vi kunna förmedla problematiken som råder här? Barnen är glada, människor vänliga…vi ser inte sorgen, vi ser inte smärtan som så många av alla dessa kvinnor upplever. Det gör den här resan svårare än vad jag trodde. Gömda problem är svåra att visa, och desto svårare att lösa. Men vi kan inte blunda för dem …

Varje dag dör det fem kvinnor i Kambodja på grund av komplikationer kring graviditet och förlossning.

/ K

Har du missat Kristins tidigare bloggposter?

Dag 1 – Gravid med fara för livet

Dag 2 – Rostad tarantella och skrämmande siffror

Dag 3 – Att färdas med värkar på en ”gropig jordåker”

Gå vidare till del 5 : Teamet – ett fyllt snickarbälte, ett stort hjärta och ett extremt tålamod