Gå till innehållet

Magra kor, lågmälda barn och ett oförlåtligt svek – Kristin Kaspersen i Kambodja del 12

Tredje dagen åkte vi till en annan by. Där träffade vi lilla ”Kena” 2 år. Mamman dog på grund av komplikationer vid förlossningen och pappan stack. Det är inte helt ovanligt att papporna drar till grannbyn  för att gifta om sig och då lämnar de barnet. Nu bor hon med sin mormor under extremt fattiga förhållanden. ”Kena” har drabbats av sjukdom på grund av undernäring. Hon var så skygg. Så fort hon såg oss skrek hon. Så hennes mormor fick sitta med henne i knät och ha en sjal ”khrem” över huvudet.

Kena och hennes mormor

Den här byn var mycket fattigare än den vi tidigare besökte. Korna var magra, barnen lågmälda och oerhört tillbakadragna. Deras hyddor var extremt enkla.

Trapporna upp hade inget räcke, rummen i husen små och alldeles för trånga för en stor familj. Det var också extremt smutsigt.

Det var med tunga steg jag gick därifrån. Kena satte oerhört djupa spår i mig. Ett oskyldigt barn förlorar sin mamma och därmed också sin pappa. Hon får inte tillräckligt med näring så hennes hud drabbas av alla dessa utslag och hennes blick visar tydligt att hon inte litar på någon.

/ Kristin

Kena

Ps. Missa inte reportaget om Kambodja i Humorgalan – för varenda unge imorgon söndag 2 maj. TV4 20.00!

Läs alla Kristins bloggposter om resan till Kambodja!