Gå till innehållet

Gratis hälsovård och medicin för mammor och barn i Sierra Leone

Sierra Leone är ett av de länder som har högst mödra- och barnadödlighet i världen. För att komma tillrätta med problemen inför nu landets regering en ny policy som ger mammor och småbarn fri hälsovård och medicin. UNICEF finns på plats för att leda utvecklingen framåt.

I Sierra Leone har många gravida och nyblivna mammor inte råd med varken läkarbesök, behandling eller transport till sjukhus. Därför dör ofta både mor och barn på grund av komplikationer under graviditet, förlossning eller spädbarnstid. Enligt färska siffror från UNICEFs är risken för en att en mamma ska dö vid sådana omständigheter, ungefär 1 på 8 och nästan ett av fem barn dör innan sin femte födelsedag.

Ny hälsovårdspolicy slopar avgifter

UNICEF samarbetar med regeringen i Sierra Leones och för ständigt samtal för att viktiga beslut ska gynna barnen. Det ger resultat. Nu har landets president, Ernest Bai Koroma, offentliggjort en ny hälsovårdspolicy innebär att gravida kvinnor, ammande mammor och barn under fem år får kostnadsfri medicin och behandling på alla allmänna hälsoinrättningar i landet. för. Bara under det här året beräknas omkring 1,2 miljoner mammor och barn kunna dra nytta av den nya policyn.

UNICEF distribuerar medicin

UNICEF fortsätter arbeta för att alla barn i Sierra Leone ska få möjlighet att överleva och utvecklas, bland annat genom att över hela landet fortsätta distribuera medicin och vaccin för att förhindra sjukdomar som till exempel malaria, diarré, undernäring, polio och mässling. Utöver det förser vi landets sjukhus med motorcykelambulanser som kan ge gratis transport till BB för gravida kvinnor i avlägsna byar.

Hjälp UNICEF att ge all barn en bra start i livet. Ge en gåva här.