Default hero image

Äntligen en nationell

vaccinationskampanj i Irak

Trots att Irak befinner sig i en svår situation med konflikter och stor otrygghet, har viktiga framsteg kunnat göras för barns hälsa. Tack vare påtryckningar från UNICEF har landets första nationella vaccinationskampanj genomförts i veckan.

Skribent |

Publicerad |

2010 05 17

Uppdaterad |

2010 05 17

Äntligen en nationell vaccinationskampanj i Irak

Situationen i Irak har länge varit mycket osäker och de som drabbats värst är mammor och barn. Det har varit så kaotiskt och våldsamt i landet att grundläggande hälsokontroller och vaccinationer av barn inte kunnat genomföras. Men nu börjar det äntligen bli ordning på rutinerna och landets ledning har valt att prioritera barns hälsa.

Avgörande framsteg

Under en vecka har UNICEF i samarbete med irakiska myndigheter, WHO med flera gjort en kraftsamling för att vaccinera barnen i landets alla arton provinser. Målet har varit att nå alla barn under fem års ålder som inte tidigare har blivit ordentligt vaccinerade. Tack vare den stora satsningen har nu barn i de allra mest avlägsna områden fått det livsviktiga vaccin som de har rätt till.

Investering i hälsa

Under veckan har man anordnat events runt om i landet för att öka kunskapen kring hälsa och vaccinationer. I samarbete med hälsomyndigheten i Kirkuk höll UNICEF en två dagars workshop för att visa den starka politiska viljan bakom initiativet att stärka Iraks utvidgade vaccinationsprogram. Då diskuterade det framtida samarbetet mellan myndigheter och ideella organisationer och möjligheten att via media informera om den nationella vaccinationsveckan.

– Vaccination är inte bara ett behov, utan ett barns grundläggande rättighet, sade Kirkuks guvernör Abdul Rahman Mostafa. Jag uppmanar alla i regeringen och samhället att investera i våra barn.

Påtryckningar ger resultat

UNICEF i Irak är nöjda med att deras påverkansarbete nu ger resultat. Vaccinationskampanjen visar att UNICEFs viktiga budskap ger avtryck i landets politik.

– Det var verkligen spännande att höra guvernören tala om barns rättigheter och vikten av att investera i hälsa och utveckling, säger UNICEFs egen hälso- och nutritionsspecialist, Dr Taha Al Mulla. Våra påtryckningar vid tidigare besök i Kirkuk har tydligen börjat bära frukt.

Hoppfull framtid

Genom att utbilda vårdpersonal och mobilisera stöd från Iraks lokala ledare – inklusive präster och ledare för kvinno- och ungdomsgrupper – bidrar UNICEF med viktiga byggstenar i de kommande årens kamp för att uppnå en vaccinationstäckning på hundra procent. Grunden är nu lagd för att kunna skydda alla barn i Irak mot dödliga sjukdomar.

UNICEF arbetar över hela världen för alla barns rätt att överleva och utvecklas. Din insats kan göra stor skillnad. Skänk en gåva här.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.

Vaccinerat barn - Indien 2022
Barnadödlighet

De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.