Gå till innehållet

Fallet med Guantanamofången Omar Khadr oroar UNICEF

UNICEFs högsta chef Anthony Lake uttrycker stor oro över fallet med den före detta barnsoldaten Omar Khadr. Han sitter fängslad på Guantanamobasen och hotas nu av en rättegång för påstådda krigsförbrytelser. Lake menar att det är de vuxna som rekryterat Omar som bör åtalas.

Omar Khadr greps i Afghanistan 2002 för brott som han påstås ha begått när han var ett barn på 15 år. Han är den siste barnsoldaten som hålls kvar i Guantanamobasen, USA:s militärbas på sydöstra Kuba som används som fångläger för misstänkta terrorister.

– Rekryteringen och användningen av barn i konflikter är en krigsförbrytelse, och det är de vuxna som rekryterar som bär ansvaret – och som bör åtalas, menar Anthony Lake. De berörda barnen är offer, som agerar under tvång. Enligt uttalanden som UNICEF tidigare har gjort i denna fråga, så behöver de före detta barnsoldaterna stöd för rehabilitering och återanpassning i sina samhällen, inte fördömande eller åtal.

Åtalet mot Omar Khadr kan bli ett farligt internationellt vägledande domslut för andra barn som är offer för rekrytering i väpnade konflikter. I samband med att FN firar 10-årsdagen av det fakultativa protokollet till barnkonventionen angående barns inblandning i väpnad konflikt, uppmanar UNICEF nu alla regeringar som har ratificerat detta fördrag, inklusive USA, att följa protokollet och leva upp till dess bestämmelser .

– De som åtalas för brott de påstås ha begåtts som barn, bör behandlas i enlighet med normer för internationell ungdomsbrottslighet, som ger dem särskilt skydd. Omar Khadr får inte åtalas av en domstol som varken är utrustad för eller är ålagd att tillhandahålla detta skydd och uppfylla dessa normer.

Stöd UNICEFs arbete för barns rättigheter världen över. Ge en gåva här.