Gå till innehållet

Krissituation för barnen i södra Kirgizistan

De senaste dagarna har situationen i södra Kirgizistan varit mycket orolig och våldsamheterna riskerar att förvärras. Ett hundratal människor uppges ha dödats och över tusen skadats. Flera tusen har flytt över gränsen till Uzbekistan, främst kvinnor och barn. UNICEF finns på plats och är redo att bistå med katastrofhjälp, så fort säkerhetsläget tillåter.

Stämningen mellan olika etniska grupper har varit spänd ända sedan den nya regeringen kom till makten i början av april och den 10 juni utbröt allvarliga våldsamheter mellan etniska grupper i staden Osj i södra Kirgizistan. Regeringen har ingen kontroll över läget och oroligheterna har spridit sig till fler närliggande områden. Det finns stor risk för att oroligheterna eskalerar ytterligare.

Barnen drabbas värst

UNICEF uttrycker stor oro över situationen för barnen, som ju alltid är de som drabbas allra värst i konflikter. Det kommer rapporter om att barn traumatiserats och kommit ifrån sina familjer och att även många barn finns bland de dödade. Organisationen uppmanar alla parter att vidta alla tänkbara åtgärder för att skydda barnen, och inte låta dem bli inblandade i konflikter eller delta i demonstrationer.

UNICEF redo med katastrofhjälp

Just nu är säkerhetsläget så allvarligt att nästan ingen humanitär hjälp kan nå fram till de drabbade. Det är därför omöjligt att göra en korrekt bedömning av behoven i området, men UNICEF har tillsammans med andra FN-organ gjort en preliminär uppskattning av vilken typ av hjälp som kommer att behövas. UNICEF har förberett för katastrofhjälp och står redo att bistå med bland annat vatten och sanitet, hälsovård och att se till att barn skyddas mot våld och övergrepp.

Stöd UNICEFs arbete för barn i världens katastrofområden. Skänk en gåva här: