Gå till innehållet
Laddar…

Tusentals flyktingar söker skydd i södra Kirgizistan

Regeringen i Kirgizistan har rapporterat att 75 000 flyktingar under de senaste dagarna har börjat återvända från de tillfälliga lägren i Uzbekistan. 90 procent av dessa är kvinnor och barn som förlorat sina hem.

– Många flyktingar försöker att återvända, trots att deras hem har förstörts, säger Jonathan Veitch, UNICEFs chef i Kirgizistan. Eftersom de flesta nu bor hos grannar eller släktingar finns det ett stort behov av tillfälliga bostäder.

På grund av att flyktingarna nu återvänder har UNICEF snabbt fått ändra slutdestination på hjälpsändningarna. Förnödenheter som skulle ha skickats till Andizjan i Uzbekistan, ett område där de flesta av flyktingarna har befunnit sig, kommer istället att transporteras med lastbil över gränsen till Kirgizistan.

Hjälpen kommer fram

UNICEFs katastrofinsats i Kirgizistan fungerar nu tillfredsställande. Tre flygplan har redan anlänt med förnödenheter som delas ut i provinserna Osj och Jalalabad.

Hjälpsändningarna innehåller bland annat barnmorske- och kirurgutrustning, medicin mot diarrésjukdomar, vitamin A, vattendunkar, utfällbara vattentankar, vattendunkar, utrustning för vattenrening, presenningar, skolmaterial och utrustning för att kunna skydda barnen.

UNICEF har upprättat en basverksamhet med fältlager i Osj från vilken räddningsinsatserna utgår. De medicinska förnödenheterna delas ut till sjukhus, medan övrigt material i första hand går till de mest behövande.

Återuppbyggnad tar tid

Den humanitära krisen i Kirgizistan är allvarlig och de drabbade kommer att behöva humanitärt bistånd en lång tid framöver. 251 personer har bekräftats officiellt döda, och över 2 000 personer har rapporterats skadade till följd av våldet. Det verkliga antalet offer kan dock vara tio gånger högre. Förödelsen är mycket stor i vissa områden, bland annat har hus, affärslokaler och institutioner i Osj- och Jalalabadområdet förstörts och man tror att det kommer ta månader om inte år innan allt är återuppbyggt. 

Barnen – de mest sårbara

När vardagen kollapsar är det alltid barnen som drabbas värst. För att lyckas med rehabiliteringen och återhämtningen i de områden som drabbas av krig är det absolut nödvändigt att fokusera hjälpresurserna på barnen.

Stöd UNICEFs arbete för barn i världens krigs- och katastrofområden. Skänk en gåva här.

Folkomröstning enligt planerna

Trots de senaste veckornas
omfattande våldsutbrott mellan den kirgiziska folkmajoriteten och
landets etniska uzbeker, genomförde landets provisoriska ledning i
helgen en folkomröstningen om vilken författning landet ska ha. Den nya
författningen, som kirgizerna godkände på söndagen, överför makt från
presidenten till premiärministern. Parlamentsval ska hållas vart femte
år och presidenten får bara sitta en mandatperiod på sex år. Närmast
väntar parlamentsval i höst, och interimsregeringens ledare Roza
Otunbajeva blir interimspresident fram till slutet av 2011.