Gå till innehållet

Veckans arkivfoto – Niger 2009: Översvämning ersattes av torka och matbrist

I september 2009 drabbades 90 000 människor i Nigers Agadez-region av översvämning på grund av en oväntat kraftig regnperiod. Skördar, boskap, brunnar, hem, skolor, vägar och annan infrastruktur förstördes på grund av översvämningen. Eftersom det var gynnsamma förhållanden för myggor ökade spridningen av malaria.

©UNICEF/Pierre Holtz. Tahrit Adam tar skydd i en skola i Agadez-regionen, Niger.

Tahrit Adam håller ett barn i knäet där hon sitter med andra kvinnor i en grundskola i Agadez, Niger. Skolan var en av sex grund- och gymnasieskolor som erbjöd tillfälligt skydd för människor som tvingats från sina hem på grund av översvämning i regionen.

– Jag har aldrig varit med om en liknande översvämning i hela mitt liv, sa Tahrit.

Då, för nära ett år sedan hjälpte UNICEF bland annat till att förbättra vattensystem och sanitetsinrättningar. Men sedan dess har situationen förändrats dramatiskt. Idag är det fattiga landet Niger istället hårt drabbat av torka och matbrist. Nära hälften av befolkningen, över 7 miljoner människor, hotas av undernäring.

Läs mer om situationen i Niger idag här.