Gå till innehållet

Livsviktig mjölk i fokus

Denna vecka, 1-7 augusti 2010, pågår Världsamningsveckan. Den världsomspännande kampanjen lyfter fram vilka risker det finns med att inte amma och hur nyttigt det faktiskt är med bröstmjölk.

©UNICEF/NYHQ2010-0746/Roger LeMoyne

Bröstmjölk är en första källa till viktiga näringsämnen och hälsa. Mjölken stärker bland annat immunförsvaret och gör att barnet växer som det ska. Dessutom minskar den risken för diabetes och cancer.

I utvecklingsländerna kan amning många gånger vara skillnaden mellan liv och död. Särskilt under barnets första 6 månader. Om alla barn i utvecklingsländerna uteslutande ammades under sitt första halvår skulle 1,4 miljoner barn kunna räddas till livet.

Ny rapport om amning i Väst- och Centralafrika

Bland annat minskar amning antalet dödsfall i akuta luftvägsinfektioner och diarréer. Dessutom bidrar det till mödrarnas hälsa och skapar ett band mellan mamma och barn.

I samband med årets Världsamningsvecka släpper UNICEF en rapport från Väst- och Centralafrika. Rapporten innehåller bland annat studier från Niger, ett land hårt drabbat av undernäring, där endast 4 procent av bebisarna under 6 månader uteslutande får bröstmjölk. Det kan bland annat innebära att de matas med bröstmjölksersättning som är utblandad med smutsigt vatten, vilket kan ge bebisen amöbor och andra parasiter. Om bebisarna istället uteslutande ammades under sina första 6 månader skulle de klara sig bättre från både sjukdomar och undernäring.

Här kan du läsa och ladda ner rapporten (PDF på engelska) om hur UNICEF arbetar för att informera om amning i Niger, Tchad, Benin, Elfenbenskusten och Senegal.