Gå till innehållet
Laddar…

Minst 3,2 miljarder kronor behövs till Pakistan

FN uppmanade igår världens länder att bidra med 460 miljoner dollar, cirka 3,2 miljarder kronor, för att hjälpa de miljontals människor i Pakistan som drabbats av översvämningarna i landet. Pengarna ska gå till akuta humanitära hjälpinsatser under de närmaste tre månaderna.

Katastrofens omfattning sägs nu vara större än tsunamin 2004 och minst 14 miljoner människor, varav minst 6 miljoner barn, är hittills påverkade. Dödstalen vid tsunamin, på drygt 5 300, var dock betydligt högre än dagens katastrof där hittills drygt 1 200 människor uppges ha dött.

– Dödssiffran har hittills varit relativt låg jämfört med andra stora naturkatastrofer, men siffran på antalet drabbade är ovanligt hög. Om vi inte agerar tillräckligt snabbt nu kommer många fler människor att dö av sjukdomar och livsmedelsbrist, säger John Holmes, FN: s katatrofsamordnare och biträdande generalsekreterare för humanitärt bistånd. 

Barnen drabbas värst

Barnen är de mesta sårbara i katastrofer och 60 procent av de drabbade är kvinnor och barn. I spåren efter översvämningarna följer en ökad risk för kidnappning, människohandel och våldtäkter. Familjer har splittrats. Barn och kvinnor är traumatiserade och behöver psykosocialt stöd. Barn och gravida kvinnor är dessutom mer sårbara för undernäring.

UNICEF har hittills vädjat om 47 miljoner dollar, men har ännu bara fått in en bråkdel av den summan. Organisationen har arbetat i Pakistan sedan 1948, har närmare 300 medarbetare på plats och samarbetar med landets egna regering och en mängd internationella organisationer. Chefen för UNICEF i Pakistan, Martin Mogwanja, är även samordnare för allt humanitärt bistånd i landet. Han är mycket bekymrad över situationen som blir allt värre.

Enorma behov

– Miljontals kvinnor och barn kämpar för att överleva under fruktansvärda förhållanden och vi kämpar mot klockan för att hjälpa dem. Vattnet stiger fortfarande och monsunregnet kommer att fortsätta åtminstone en månad till. De största behoven just nu är tak över huvudet, rent vatten, sjukvård, menar Martin Mogwanja.

UNICEF har hittills försett cirka en miljon människor med dricksvatten, men ytterligare sex miljoner drabbade är i akut behov av rent vatten och andra förnödenheter.

Stöd UNICEFs katastrofinsamling för Pakistan. Skänk en gåva här.