Gå till innehållet
Laddar…

3,5 miljoner barn i Pakistan hotas av sjukdomar

Översvämningarna har nu skövlat stora områden i Pakistan och katastrofen bedöms som den värsta i mannaminne. FN beräknar att över 15 miljoner människor har drabbats, vilket är betydligt fler än vid tsunamin. Nästan hälften är barn – och just nu 3,5 är miljoner av dem i akut behov av hjälp. Deras liv hotas främst av kolera, diaréer, tyfus och andra dödliga sjukdomar som sprids på grund av förorenat vatten.

Översvämningskatastrofen i Pakistan har antagit enorma proportioner och antalet människor som påverkas ökar för varje dag. I dagsläget är över 15 miljoner människor drabbade, alltså många fler än vid tsunamin 2004 (5 miljoner). FN beräknar att upp till 3,5 miljoner barn just nu hotas av dödliga vattenburna sjukdomar, som till exempel diarréer, kolera, tyfus, dysenteri, gulsot, hudsjukdomar, ögonsjukdomar, inälvsmaskar och parasiter. Det förorenade vattnet är ett av de största hoten och det är barnen som drabbas värst när vatten och hygien tryter.

Rent vatten högsta prioritet

Viktigast är alltså att se till att människor får tillgång till rent vatten och det är UNICEF som leder de katastrofinsatser som gäller vatten, hygien och sanitet. Tillsammans med andra hjälporganisationer kämpar man mot klockan för att förhindra spridning av vattenburna sjukdomar. Redan nu har UNICEF bidragit till att över en miljon människor i Pakistan får tillgång till rent vatten, men hjälpbehovet är enormt. Ytterligare minst fem miljoner människor är i akut behov av dricksvatten.

– Vad som oroar oss mest är vatten och hälsa. Rent vatten är nödvändigt för att undvika vattenburna sjukdomar. Översvämningarna har förorenat brunnar och vattensystem och vattnet har blivit kraftigt förgiftat, berättar Maurizio Giuliano som är talesperson för FN:s hjälpsamordningsorgan OCHA.

Mer pengar behövs

OCHA varnar för ”en andra dödsvåg” om inte internationell hjälp når fram och UNICEF vädjar nu om omedelbart stöd till katastrofhjälp, endast en tredjedel av de 3,2 miljarder kronor som FN begärt har kommit in.

Hjälp barnen i Pakistan. Stöd UNICEFs katastrofinsamling.