Gå till innehållet

Vi flög med helikopter över området och det fanns vatten så långt ögat kunde nå.

UNICEFs asienchef Daniel Toole på plats i Pakistan

Daniel Toole, UNICEF, fortsätter att berätta om situationen på plats i Pakistan:

18 augusti – dag fyra

Sindh-provinsen

Nästan 4 miljoner människor har fördrivits från sina hem och nästan 2 miljoner hektar är täckta av  vatten. Vi flög med helikopter över området  och det fanns vatten så långt ögat kunde nå. Städerna var helt översvämmade och vattnet fortsätter att flöda fram och hota nya områden – varje timme, varje dag.

Vi besökte Sukkur-dammen  och fick expertsynpunkter på dammens skick av personalen på Sukkurs damm-kontor. Dammen, som är en av största i världen, måste hålla för vattenmassornas tryck. Eller  kommer alla bevattningsanläggningar att förstöras och decennier av framsteg gå förlorade.

Efter det besökte vi ett läger för fördrivna personer. Svetten fullständigt strömmade nerför ansiktet, ryggen och kroppen. Det är så varmt här nere.
Men det finns ljuspunkter i den annars ansträngda vardagen – skolan har börjat i lägret och ca 180 barn deltog i undervisningen denna första dag. Däribland många yngre flickor som aldrig tidigare gått i skolan.

På kvällen pratade vi om alla de människor som arbetar med hjälpinsatser i Pakistan – de styrande, armén, FN och lokala partners. Stödet  för det pakistanska folket är otroligt, men  samtidigt måste det öka i omfång.

Kommer det internationella samfundet att agera snabbt nog? Vi behöver agera nu!

/ Daniel Toole, UNICEF