Gå till innehållet
Laddar…

Hon flydde översvämningarna med sina barn, utan mat, och med bara de kläder hon bar. Daniel Toole i Pakistan – dag fem

Två pojkar i ett läger i Pakistan

19 augusti – dag fem

Muzaffargarh distriktet, i södra Punjab.

Värmen är påtaglig och det är fullt av flugor överallt.

Vägen hit var helt översvämmad men vi lyckades ta oss fram.  Våra förare säger att vattennivån har sjunkit de senaste dagarna. Vägen är eroderad – alla hoppas att den håller tills det att vattnet försvinner.

Jag talade med en fembarnsmamma som har förlorat allt. Och det värsta är att det det finns tusentals – hundratusentals som har gått samma öde till mötes.

Hon flydde översvämningarna med sina barn, utan mat, och med bara de kläder hon bar. Hon har diarré och alla hennes barn är sjuka trots att de nu befinner sig i ett läger där de får  lagad mat.  Hennes ”tält” är endast vattentätt  på två sidor, så när det regnar får familjen kura ihop sig, tätt samman, för att hålla sig torra.

Tillgången till vatten i lägret är god och att det verkar finnas tillräckligt med mat. Såhär bra förhållande är det långt ifrån i alla läger. Familjerna i detta läger är lyckligt lottade.

Jag besökte också ett av UNICEFs  så kallade ”child friendly spaces”” med spel, leksaker och flera omhändertagande vuxna som ser till att ge barnen ett välkommet avbrott från den bistra verkligheten och det trauma det innebär att fly sina hem.

UNICEF arbetar intensivt med vatten, sanitet och mat. Vi arbetar med WHO och andra organisationer för att tillhandahålla vård, vaccinationer, vätskeersättning och grundläggande mediciner. Och som alltid med övergripande skydd för barnen.

/ Daniel Toole, UNICEF

Två flickor bär "hem" dunkar med vatten