Gå till innehållet

Tältskolor öppnar i Pakistan

Översvämningarna har förstört cirka 11 000 skolor och av de som inte raserats används 6 000 som tillfälliga uppehållsplatser för flyktingar. Skolundervisningen har hittills legat nere i katatsrofområdet, men under den senaste veckan har 12 000 skolbarn åter fått en plats i ett klassrum. I 73 flyktingläger har tältskolor öppnats med UNICEFs hjälp.

Vid en katastrof är det viktigt att så snart som möjligt få igång skolundervisningen. Dels för att barnen inte ska stanna i sin utveckling, men främst för att det är en bra plats för de barn som råkat illa ut och som behöver återhämta sig från svåra upplevelser.

Se ett filmklipp från BBC där UNICEFs högsta chef Anthony Lake besöker en skola som nu är tillfälligt läger för flyktingfamiljer.

73 tillfälliga skolor

I nära samarbete med Pakistans utbildningsdepartement sätter UNICEF nu upp tillfälliga tältskolor med tillgång till rent vatten, toaletter och utbildningsmaterial. Hittills har 73 skolor öppnat och många fler är på gång. Här får nu 12 000 barn ett andrum i den kaotiska tillvaron som de befinner sig i. Medan deras föräldrar kämpar för att bygga upp sitt liv får barnen trygga vardagliga rutiner och möjlighet att leka och vara just barn. UNICEF levererar school-in-a-box (skolmaterial) och recreation kits (lek- och sportutrustning).

Hjälp barnen i det översvämmade Pakistan. Skänk en gåva här.