Mia-Farrow-chad-2010-blogg.jpg

Skribent |

Publicerad |

2010 09 08

Uppdaterad |

2010 09 08

Veckans arkivfoto: UNICEF-ambassadören Mia Farrow besöker Chad och deltar i kampen mot polio

Mellan den 28 februari och 6 mars, 2010, besökte UNICEFs ambassadören Mia Farrow Tchad för att öka medvetenheten om vikten av att vaccinera barn mot polio. Hennes besök sammanföll med lanseringen av en nationell vaccinationsskampanj riktad till 2,2 miljoner barn under fem år. Det var en av 16 poliovaccinationskampanjer som drog igång i  Västafrika den dagen. Poliofall i Tchad är av särskilt intresse eftersom landet har varit en kanal för sjukdomens spridning till andra länder. Mellan 2004 och 2006  spreds sjukdomen från Tchad till Sudan, Etiopien, Somalia, Eritrea, Kenya, Saudiarabien, Yemen och Indonesien.

Den stammen av poliovirus som det rörde sig om då kom från Nigeria, ett av fyra länder i världen där sjukdomen fortfarande är endemisk. Ett nytt utbrott år 2007, även det med med ursprung i Nigeria, har fortsatt att infektera tchadiska barn, till stor del på grund av bristande vaccinering.

De flesta barn som insjuknar bor i huvudstaden N'Djamena, där mer än hälften av alla barn rutinmässigt missat vaccinationskampanjer. Under sitt besök i Chad träffade Mia Farrow  regeringstjänstemän, företrädare för Världshälsoorganisationen (WHO), UNICEF, lokala ledare och poliovaccinations-team - allt för att stödja vaccinationskampanjen.

Vaccinationskampanjerna leds av Global Polio Eradication Initiative, som går i spetsen för UNICEF, WHO, Rotary International och USA: s Centers for Disease Control and Prevention (CDC).  Initiativet stöds också av olika regeringar, Europeiska kommissionen och andra frivilligorganisationer.

Vill du också vara med och vaccinera barn kan du köpa poliovaccin i vår gåvoshop.  Fyrtio doser för 56 kronor! Ett annat sätt att hjälpa till är att länka till denna post från din blogg och inspirera andra till att vara med i kampen mot polio.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.