Default hero image

Nyasiffror från UNICEF, som presenteras i en rapport idag, visar attbarnadödligheten sjunkit med en tredjedel mellan 1990 och 2009. Menfortfarande dör 22 000 små barn varje dag av sjukdomar som går attförebygga –och världens länder måste öka sina insatser för att uppnå millenniemålen.

Skribent |

Publicerad |

2010 09 16

Uppdaterad |

2010 09 16

Barnadödligheten minskar, men fortfarande dör alldeles för många barn

Enligt UNICEFs beräkningar har antalet barn som dör innan de fyller fem minskat från 12,4 miljoner per år till 8,1 miljoner per år mellan år 1990 och 2009. Antalet barn som dör innan de fyller fem har minskat från 89 dödsfall per 1000 till 60 år 2009.

Ökade insatser krävs

Den goda nyheten som dessa nya siffror avslöjar är att 12 000 färre barn dör varje dag jämfört med 1990. Men att 22 000 barn fortfarande dör varje dag i sjukdomar som går att förebygga är en tragedi som kräver ökade insatser av världens länder. 70 procent av dessa dödsfall sker under barnets första år.

Trots att barnadödligheten har minskat i snabbare takt mellan 2000-2009 jämfört med det föregående decenniet, går utvecklingen inte tillräckligt snabbt för att världen ska uppnå FN:s millenniemål som innebär att barnadödligheten ska minska globalt med två tredjedelar mellan 1990 och 2015.

Högst barnadödlighet i södra Afrika

Den högsta barnadödligheten har länderna i Afrika söder om Sahara där ett av åtta barn dör innan de fyller fem. Barnadödligheten är där nästan 20 gånger högre än i den rikare delen av världen där genomsnittet ligger på ett av 167 barn. Sydasien har den näst högsta andelen – där dör ett av 14 barn innan de fyller fem. Barnadödligheten är i stor utsträckning koncentrerad till några få länder. Omkring hälften av alla dödsfall inträffade i fem länder: Indien, Nigeria Demokratiska republiken Kongo, Pakistan och Kina.

Omfattande rapport

De nya siffrorna är resultatet från en omfattande faktainsamling och analys som skett av experter i demografi och hälsa från UNICEF, WHO, Världsbanken, FNs befolkningsfond och en rad stora akademiska institutioner.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.