Gå till innehållet
Laddar…

UNICEF lanserar film om människohandel i Sverige

Idag lanserar UNICEF Sverige filmen ”Bogdan – kan det vara människohandel?” om en pojke som lurats till Sverige och tvingas stjäla. Syftet med filmen är att uppmärksamma berörda myndigheter på att människohandel med barn i Sverige 2010 kan se ut på flera sätt, och inte alltid är kopplad till prostitution som dock fortfarande är i fokus för de insatser som görs.

Underlag för diskussion

Filmen (speltid 10 min) är ett underlag för diskussion om människohandel med barn i Sverige och är tänkt att användas tillsammans med skriften Kan det vara människohandel? Innehållet i filmen bygger på ett verkligt fall och handlar om Bogdan som lurats till Sverige och väl här tvingas stjäla. Verklighetens motsvarighet till filmens morbror Nicolai dömdes för människohandel i februari 2010. Filmen och skriften kan båda beställas kostnadsfritt från unicef@unicef.se

Vill öka kompetensen

UNICEF Sverige anser att det krävs ökad kompetens hos svenska myndigheter, så att barn som är offer för människohandel upptäcks och får den hjälp de har rätt till enligt såväl barnkonventionen som svensk lagstiftning.
Det uppmärksammade fallet med domaren Monica Nebelius vid Malmö tingsrätt som tvingats hoppa av ett mål om människohandel med barn på grund av hot och trakasserier, visar på den organiserade brottslighetens starka och dolda krafter att söndra rättssäkerheten.

Filmen är producerad av Drakfilm Produktion AB på uppdrag av UNICEF Sverige.

Läs mer om människohandel på sidan: Handel med barn – trafficking!