Gå till innehållet
Laddar…

Veckans arkivbild, Afghanistan 2009: Åsnan tar oss genom svår terräng

Afghanistan maj 2009

En liten flicka sitter i närheten av en ett åsneföl i provinsen Bamyan. I Afghanistan är åsnor ofta det enda transportalternativet  på landsbygden. De används också flitigt av UNICEF och våra partners för att leverera vaccin, skolutrustning och nödhjälp till svårtillgängliga områden.

Ansträngningar för att bygga upp landets infrastruktur och system (som till stor del förstörts under två decennier av krig) tillsammans med en ökad tillgång till sjukvård har bidragit till att barnadödligheten i landet har sjunkit samtidigt som antalet barn som går i skola ökat, speciellt bland flickor.

Trots det kvarstår stora utmaningar. Torka, brist på mat och en pågående konflikt fortsätter att begränsa utvecklingen för landets 27,1 miljoner invånare. Afghanistan är fortfarande ett av de fattigaste länderna i världen och ett av endast fyra polioendemiska länder världen över. Uppskattningsvis 45 procent av befolkningen har inte tryggad tillgång till mat och 40 – 55 procent av barnen är underviktiga.

Mödradödligheten är skrämmande hög och dödstalen beräknas till 1,600 per 100,000 födslar.  Med de siffrorna hamnar Afghanistan i toppen bland länder med högst mödradödlighet i världen.
Endast 22 procent av befolkningen i Afghanistan har tillgång till rent vatten.

UNICEF jobbar med regeringen, andra FN-organ och organisationer med hälsa, näring, vatten, sanitet, hygien, utbildning, skydd av barn och hjälp till nödställda i Afghanistan.