Gå till innehållet
Laddar…

Förtydligande med anledning av artikel i The Guardian

I fredagens The Guardian berättas om ett läger i Kambodja där det förekommer våldtäkter och mord, och som uppges vara delvis FN-finansierat. UNICEF stödjer inte det aktuella lägret Prey Speu.

Enligt artikeln sker grova övergrepp vid Prey Speu, som officiellt är ett centrum för rehabilitering och yrkesutbildning utanför Phnom Penh.

UNICEF ger stöd till Kambodjas socialdepartement (Ministry of Social Affairs, Veterans and Youth Rehabilitation) för att stärka skyddet av barn. UNICEF arbetar däremot inte direkt med Prey Speu, och ger inte heller något finansiellt stöd dit.

Att dra tillbaka stödet till Kambodjas socialdepartement ser UNICEF inte som en lösning, eftersom det inte skulle vara förenligt med barnens bästa.

Ett annat rehabiliteringscentrum som nämns i artikeln är Choam Chao. Där drog UNICEF inte in några pengar, men lyckades övertyga regeringen om att ändra sin strategi, vilket ledde till att centret stängdes.

UNICEF följer situationen på platser som Prey Speu över hela Kambodja, och arbetar tillsammans med FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter i denna fråga.