Gå till innehållet

”Hon är 12 år och har utvecklat aids”. Per besöker Happy – ett center för aidssjuka barn i Sierra Leone

Happy! Så heter den organisation som hjälper barn som drabbats av hiv/aids och hur märkligt det än kan låta så är det ett perfekt namn. Deras lokal ligger alldeles i närheten av det sjukhus som vi börjar dagen med att besöka. På sjukhuset har UNICEF hjälpt att bygga en verksamhet för att testa, behandla och ge stöd till hiv-positiva mammor och barn. UNICEF har bland annat utbildat 10 läkare och sjuksköterskor i hur man testar och behandlar hiv/aids. Här träffar vi Hanna som hälsar oss med ett stort leende. Hon är 12 år och har utvecklat aids. Just nu har hon varit på sjukhuset och fått behandling för lunginflammation, en av de sjukdomar som aidssjuka ofta får. Hon är frisk för den här gången och kan följa med oss till Happys lokaler. Där träffar vi ungdomar som ensamma har ansvaret för sina yngre syskon, mammor med bebisar som har hiv och de fostermammor som tar in föräldralösa barn i sina familjer. Allt genomsyras av en sådan styrka och hopp! Så vi som besökare har gråten i halsen medan de aidssjuka barnen är fyllda av styrka och leenden. Så är det förstås inte alltid men känslan man tar med sig är i alla fall glädje över den kraft och framtidstro de har, trots allt!

/ Per Westberg

Köp 25 hiv-test i vår gåvoshop!