Default hero image

Fortsatt kamp mot

kolera i Haiti

UNICEF arbetar intensivt för att skydda invånarna i Haitis huvudstad Port-au-Prince mot kolera. Fokus är nu förebyggande insatser. Genom bland annat massiv information om enkla åtgärder som hindrar smittspridning hoppas man att hålla sjukdomen borta.

Skribent |

Publicerad |

2010 11 02

Uppdaterad |

2010 11 02

Fortsatt kamp mot kolera i Haiti

De kolerafall som hittills bekräftats kommer från ett område kring floden Artibonite, i en region som ligger två timmar norr om huvudstaden Port-au-Prince. Här har UNICEF vattenexperter på plats och arbetar intensivt för hjälpa de drabbade. Stora sändningar med vattenreningstabletter, klor, vätskeersättning, antibiotika, tvålar, vattendunkar, vattentestningsutrustning med mera har levererats och nu fokuserar man på att förhindra att smittan sprids till närliggande områden. I huvudstaden är det förebyggande arbetet i full gång.

– Vi gör vårt yttersta nu för att sjukdomen inte ska sprida sig i Port-au-Prince där levnadsvillkoren i många av de tillfälliga läger som upprättats redan är svåra, säger Jean-Claude Mubalama, chef för UNICEFs hälsosektion i Haiti.

Öka kunskapen

Förutom att förse invånarna i Port-au-Prince med medicin, hjälper UNICEF landets regering att utbilda vårdpersonal som i sin tur kan höja allmänhetens kunskap om kolera och om vikten av god hygien. UNICEF sprider också information direkt till befolkningen. Informationen är förebyggande och uppmuntrar till åtgärder som ska minska risken för att insjukna, som att tvätta händerna och att endast dricka rent vatten.

För att nå ut till barn och unga har UNICEF olika aktiviteter i skolor och i läger. I slutet av oktober hade UNICEF informerat över 60 000 barn på 450 stycken så kallade child friendy spaces – de säkra och trygga platser för barnen som UNICEF har upprättat i Port-au-Prince.

Nya vårdcentraler

Som en del av det förebyggande arbetet i Port-au-Prince hjälper UNICEF till med att upprätta tre nya vårdcentraler för behandling av kolera. Man samarbetar också med Haitis hälsodepartement för att utveckla en handlingsplan om sjukdomen skulle nå de läger dit många jordbävningsdrabbade har tagit sin tillflykt.

Rent vatten

En stor del av det förebyggande arbetet handlar om att rena befintliga vattenkällor med klor. Dessutom förstärker UNICEF nu de pågående insatserna för att återställa vattenförsörjningen i de jordbävningsdrabbade områdena.

Barnen extra sårbara

330 personer har hittills dött av kolera i Haiti. Och över 20 procent av de smittade i Artiboniteregionen är barn under fem år. Barnen är särskilt sårbara för kolera eftersom de snabbare drabbas av livshotande uttorkning. 4 700 kolerasmittade patienter har tagits in på sjukhus.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flick tvättar händerna - Elfenbenskusten
Afrika

Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.

un0635404.jpg
Somalia

Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.

tindra-scaled.jpeg
Sverige

Idag på Världsvattendagen vill vi lyfta ett fantastiskt initiativ som kommer att förändra livet för många barn. Tindra Valfridsson, 13 år, har alltid gillat att måla. När en av hennes tavlor nyligen auktionerades ut, ville konstnären skänka pengarna till UNICEF Sveriges arbete för rent vatten.