Gå till innehållet
Laddar…

Seminarium om trafficking med barn

I måndags, 8:e november, hölls ett seminarium som behandlade den akuta frågan om barns rätt till skydd mot sexhandel. Seminariet hölls på ABF i Stockholm och arrangerades av ECPAT Sverige, Unga Örnar och Olof Palme International Center.

Till begreppet barnsexhandel räknas vanligen barnpornografi, trafficking och barnsexturism. De senare två skiljer sig främst åt genom att det ena är när offret flyttas runt och det andra är när förövaren tar sig till offret. UNICEF uppskattar att runt en miljon barn dras in i sexindustrin årligen, trots det är de juridiska följderna för barnsexförbrytare alltför sällsynta.

Susan Kreston, som är antropolog, jurist och expert på lagstiftning rörande ungas rättigheter, föreläste därefter om trafficking med barn. Trafficking är vår moderna form av slaveri, något som varit förbjudet i över 250 år. Vad som i praktiken menas med barntrafficking är att genom hot, lurendrejeri eller tvång, flytta och inhysa barn för att kunna utnyttja dem. Inte sällan handlar det om ett sexuellt utnyttjande av våldsamt och långvarigt slag. Andra gånger handlar det om att barnen sätts i omänskligt hårt arbete, placeras som barnsoldater i väpnade konflikter eller adopteras bort olovligen. Även ofrivilliga organdonationer och bortgifte är företeelser inom barntrafficking som man helst skulle slippa behöva känna till.

Dessvärre behöver vi ändå känna till det. Utan att identifiera problemet och dess enorma vidd har vi ingen chans att komma till rätta med det, och att komma till rätta med det är vår plikt, tillskriven världens vuxna av Barnkonventionen.

Medverkade på seminariet gjorde även Helena Karlén, ECPATs generalsekreterare, med en klok och hoppingivande ton avslutade hon kvällen med att uppmana alla i publiken att ställa krav på resebranschens olika aktörer genom att begära att de arbetar preventivt och grundligt mot utnyttjandet av barn.

/ Johanna Wester, barnrättsinformatör UNICEF

Vill du läsa mer om trafficking och hur UNICEF jobbar mot trafficking i Sverige och runtom i världen besök unicef.se