Gå till innehållet

Två systrar tvingas att stjäla

CC/Double Image Photography Obs. tjejen på bilden har inget med fallet att göra.

Sara och Maria är systrar och bor i en förort  till Stockholm. En dag följer de med sin farbror till en stormarknad. Väl där besöker de en hemelektronikaffär och flickorna tvingas av farbrodern att stjäla två bildskärmar till en dator. Butikspersonal ser dem och jagar sällskapet enda fram till bilen. De blir fast och en av systrarna, Maria, bär en av bildskärmarna i famnen.

Farbrodern nekar att han ens varit på platsen, trots att bildbevis finns från övervakningskamera.

Farbrodern döms till två månaders fängelse för stöld.

Utnyttjandet av barnet borde ses mycket allvarligare. Enligt vår bedömning är denna berättelse ett fall  av människohandel.

Enligt barnkonventionen får ingen vuxen utsätta ett barn för en situation där han eller hon kan skadas psykiskt, moraliskt eller socialt.

Om barnkonventionen vore svensk lag skulle beslutsfattare vara tvungna att ta barns rättigheter på allvar. Mer kunskap hos både professionella och privatpersoner leder också till ett ökat civilkurage och en större vilja att agera när barn far illa.

Din röst gör skillnad – skriv under för barnkonventionen som lag! Och hjälp oss att sprida kampanjen genom att Facebook-gilla (ge gärna din egen kommentar i dela-fältet) och twittra nedan.