Gå till innehållet

16-åriga Bogdan tvingas till stöldturné

Bogdan är 16 år när han fångas av en kamera i ett köpcenter i färd med att stjäla en plånbok från en äldre kvinna. Han är då i sällskap med sin ”morbror” Nicolai.

Han tas till förhör för stöld och blir kvar i häktet över natten. Under förhöret säger han att han begick stölden av egen fri vilja och att morbrodern inte på något sätt tvingade honom. I väntan på rättegång så släpps han från häktet morgonen därpå.

Se filmen som UNICEF gjort om Bogdans öde här;

”Morbror” Nicolai döms för människohandel till ett års fängelse och utvisning ur landet.

Innan ”morbror” Nicolai blev häktad hade Bogdan varit ute på stöldturné och åkt fast vid flera tillfällen under lång tid och stora umbäranden. Borde inte myndigheter samverka bättre för att ett barn ska slippa fara illa under så lång tid?

Enligt barnkonventionen ska barn skyddas från att utsättas för människohandel och utnyttjas som handelsvara.

Om barnkonventionen vore svensk lag skulle beslutsfattare vara tvungna att ta barns rättigheter på allvar. Mer kunskap hos både professionella och privatpersoner leder också till ett ökat civilkurage och en större vilja att agera när barn far illa.

Din röst gör skillnad – skriv under för barnkonventionen som lag! Och hjälp oss att sprida kampanjen genom att Facebook-gilla (ge gärna din egen kommentar i dela-fältet) och twittra nedan.