Gå till innehållet
Laddar…

Idag är det internationella aidsdagen

Internationella aidsdagen initierades av FN 1988 för att uppmärksamma den globala hiv-epidemin och offren den skördat.

33,4 miljoner människor lever idag med hiv eller utvecklad aids. 2 miljoner människor dör i aids varje år, samtidigt smittas 2,6 miljoner nya. Av dem är 370 000 bebisar och 910 000 ungdomar. Bara 40% av alla smittade vet om att de bär på viruset.

370 000 bebisar smittas varje år av sin mamma

Globalt sett har antalet nya smittade minskat med totalt 20% de senaste 10 åren. Och det går nu att visa på att minskningen är tydligt kopplad till en ökad kunskap om hiv, förändringar i sociala normer och anammande av säkrare beteenden. Det har gett oss bevis för att hiv-förebyggande program ger betydande resultat.

Men vi får inte invaggas i självbelåtenhet eller förnekande. Ingen är immun mot hiv. Inte du, inte jag – oavsett om du är rik eller fattig. Men vi kan skydda oss själva och våra nära och kära. Och vi kan visa medkänsla för alla människor som lever med hiv.

Vi står fortfarande inför stora utmaningar. Det totala antalet nya smittade minskar, men fortfarande smittades 2,6 miljoner människor med hiv under 2009.  370 00 av dem var bebisar.  HIV bland spädbarn har nästan eliminerats i höginkomstländer, detsamma gäller tyvärr inte för utvecklingsländerna.

Vi ser framgångar tack vare aids-program, men vi kan inte säga att vi har lyckats tills det är noll nya hiv-smittade per år.  För att nå detta mål, krävs det att vi alla bidrar till att sätta förebyggandet av hiv på den globala dagordningen. Berätta för dina vänner, familjen, din granne och din lokala politiker, att mer än 7000 nya hiv-smittade varje dag är oacceptabelt!

Vi kan förhindra hiv, men för att lyckas behöver vi din hjälp.

/ Michel Sidibé, UNAIDS Executive Director

Skydda en baby från att smittas

Många barn som bär på hiv har smittats genom sina mammor, under graviditeten, i samband med förlossningen eller amning. Genom att ge en blivande mamma bromsmediciner kan man förhindra att barnet smittas. Därför är det avgörande att testa alla gravida mammor och ge dem möjligheten att skydda sina barn från att bli smittade.

I vår gåvoshop kan vara med och förhindra att smittan sprids vidare,  köp ett mamma-baby-pack eller hiv-test!

För dig som vill läs mer om hiv/aids-situationen i världen:

Läs vår nyhet: En aidsfri generation inom räckhåll

Bläddra i UNAIDS Outlook Report 2010, ett magasin om hiv och aids: