Gå till innehållet

Var med och utrota malaria i jul – köp myggnät och malariatabletter i gåvoshopen

Snart har malariagisslet stuckit sin väg skrev dagens Nyheter, i artikeln med samma namn, i förra veckan. Och det är enligt Karin Källander, epidemilog vid Karolinska Institutet framför allt fyra faktorer som har lyckats hejda sjukdomens utbredning: myggnät, insektsmedel, mediciner och test. I dag får mer än vart tredje afrikanskt barn sova under ett myggnät som är impregnerat med insektsmedel, jämfört med några få procent för tio år sedan.

Men fortfarande återstår mycket jobb för att få bukt med malarian.

UNICEF har i många år arbetat med att distribuera myggnät, då det visat sig vara ett effektivt sätt att bekämpa malaria på. Malariamyggan sticker nämligen på kvällen och under natten och det bästa sättet att skydda barnen är att se till att de sover under myggnät. UNICEFs nät som är impregnerade med anti-insektsmedel är mycket effektiva och rätt använda kan de minska antalet sjuka i malaria med 50 procent – och det behövs verkligen, för sjukdomen är en av de vanligaste dödsorsakerna bland barn. Nio av tio dödsfall i malaria inträffar i Afrika söder om Sahara. Där dör två barn i minuten – och därför är det så oerhört viktigt att vi tillsammans kämpar för alla barns rätt att sova tryggt under nät.

Du kan  hjälpa till att bekämpa malarian. Köp myggnät och malariamedicin i vår gåvoshop.  Om du sedan delar köpet på Facebook skänker Löfbergs Lila ytterligare fyra malariatabletter!

Ps. Du får ett gåvobevis och en ”personlig” hälsning av Mikael Persbrandt att ge bort i julklapp!